10 efecte pozitive ale consumului de căpșuni asupra sănătății de care s-ar putea să nu fiți conștient

Căpșunile amplifică memoria

Recent, anumite studii științifice au dezvăluit că înfulecarea de căpșuni încetinește în mod semnificativ îmbătrânirea cerebrală, ceea ce are drept consecință prelungirea perioadei de funcționalitate, ne permițând să rămânem cu o memorie ageră un timp cât mai îndelungat. În plus, există și cercetări care susțin că un consum zilnic de căpșuni înlesnește îmbunătățirea memoriei pe termen scurt. Aceste studii sunt considerate de importanță crucială în lumina realității că o diminuare a abilității de a ne aduce aminte evenimentele recente poate semnifica debutul maladiei Alzheimer.

Căpșunile fortifică vederea

Nu numai memoria beneficiază de pe urma căpșunilor coapte și roșii, ci și vederea. Numeroase cercetări atestă faptul că un consum de căpșuni realizat în mod constistent zilnic poate împiedica instalarea degenerescenței maculare a retinei, cataractei, a sindromului de ochi uscați, orbirii progresive și altor probleme corelate cu modificările de țesut survenite odată cu înaintarea în vârstă. Compoziția unică din punct de vedere biochimic a acestor fructe nu numai că asigură prevenirea unei serii de boli care ar putea cauza probleme de vedere, dar contribuie și la tratamentul treptat al simptomelor deja manifestate.

Căpșunile sunt adevărate rezervoare de antioxidanți

Antioxidanții, sau conservanții așa cum mai sunt și aceștia numiți, sunt substanțe ce combat efectele nefaste ale oxigenului activ la nivelul celulelor organismului. Aceștia apără organismul de procesul de îmbătrânire prematură și de nenumărate afecțiuni grave. Căpșunile, așa cum au remarcat oamenii de știință, sunt încărcate cu cantități masive de compuși fenolici – bioflavonoide cu proprietăți remarcabile antioxidante. S-a dovedit că un consum zilnic de căpșuni mărește capacitatea organismului de a se opune efectelor radicalilor liberi.

Căpșunile, o sursă de acid elagic

Prezent cel mai adesea în extractele de fructe, nuci și fructe de pădure, acidul elagic este un reglator al ciclului celular, care a devenit cunoscut datorită abilității sale de a inhiba mutația celulelor canceroase. Căpșunile se clasează pe a treia poziție în ceea ce privește conținutul de acid elagic dintre toate produsele. Pe lângă faptul că această substanță poate stopa procesele tumorale, ajută și la combaterea radicalilor liberi, are un efect antiinflamator, are un efect benefic asupra proceselor hematopoietice și, de asemenea, întărește sistemul imunitar, protejându-l de daune externe.

Căpșunile sunt o sursă abundentă de vitamina C

Deși se crede în general că principalele surse de vitamina C sau acid ascorbic sunt lămâile, portocalele și, în cazuri extreme, usturoiul. Între timp, căpșunile se dovedesc a fi o sursă mult mai fiabilă a acestei substanțe: o mână de fructe conține mai multă vitamina C decât o portocală. Evident, trebuie menționat că numai căpșunile coapte, cultivate sub razele soarelui și nu într-o seră, se distingu printr-o asemenea bogăție. Căpșunile congelate rețin aproape aceeași cantitate de vitamine ca și căpșunile proaspete, fapt de neignorat.

Căpșunile contribuie la prevenirea cancerului

Astăzi, se desfășoară anual sute de studii pentru a analiza cancerul și metodele de prevenire a acestuia. Câteva dintre acestea sugerează că un consum regulat al unor anumite alimente contribuie la reducerea riscului de a dezvolta cancer. Căpșunile se regăsesc de fiecare dată pe această listă. Datorită concentrației mari de vitamina C, acid elagic, antociani, kaempferol și alte substanțe valoroase, aceste fructe ar putea preveni dezvoltarea unor anumite forme de cancer.

Căpșunile contribuie la păstrarea siluetei

În primă instanță, căpșunile dulci au un conținut caloric redus. Există numai 33 de kilocalorii la 100 de grame, care, pentru informația dumneavoastră, se ard în doar câteva minute de alergare activă. În al doilea rând, conțin proporția ideală de zahăr, ceea ce ne scapă de grija depunerilor de grăsime. În al treilea rând, conțin substanțe care favorizează arderea grăsimilor.

Căpșunile reglează nivelul de zahăr din sânge

Dintre fructele de pădure dulci, căpșunile sunt unele dintre cele pe care diabeticii le pot consuma. Datorită compoziției sale unice din toate punctele de vedere, ca și a nivelului ridicat de fitonutrienti, nu contribuie la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge și, de asemenea, încetinește absorbtia zaharurilor. Pentru acest motiv, este recomandat și persoanelor cu risc crescut de a dezvolta diabet.

Căpșunile sunt benefice pentru inimă

Aceste fructe roșii au demonstrat că pot reduce riscul apariției și a progresiei multor boli cardiovasculare. După cum am arătat dejă, căpșunile sunt pline de vitamine și antioxidanți variat, dar pentru acest scenariu este mult mai important că prin aceste fructe coapte putem obține și doze bune de magneziu și potasiu. Aceste substanțe joacă un rol important în normalizarea tensiunii arteriale și prevenirea stagnării de lichide, ceea ce cauzează edeme, atât vizibile extern, dar și potențial al organelor interne.

Căpșunile sunt recomandate celor care suferă de alergii

Sunt recomandate celor care suferă de diferite forme de alergii. Datorită compoziției sale biochimice unice, căpșunile inhibă inflamația și anumite reacții biochimice asociate cu alergiile.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: