8 Argumente care îți vor da poftă de mămăligă!

Porumbul abundă în acizi grași nesaturați (85 — 90%), inclusiv numeroase hidrocarburi, amidon, albumine, vitamine B în cantitate mare, vitamina E, vitamina K, precum și fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu, și fibre.

Chiar dacă gătirea prin fierbere înlătură unele dintre nutrienți, peste 60% dintre aceștia rămân neschimbați.

Porumbul se distinge prin proprietățile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, și este folosit în primul rând ca aliment (cereală), iar mai apoi ca plantă benefică pentru sănătate. A fost larg folosit în gastronomia tradițională românească prin intermediul făinii de mălai folosită pentru gătit.

Este un aliat puternic împotriva stresului datorită bogăției sale în vitamine din grupa B, mai ales vitamină B1, care are un impact pozitiv asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.

Prin conținutul sau de vitamina E, porumbul ajută la protejarea organismului împotriva artritei, reduce nivelul de colesterol curățând astfel arterele și, implicit, îndepărtează riscul unui atac de cord. De asemenea, stimulează procesul de reînnoire celulară. Mai mult decât atât, porumbul fiert conține și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.

Carbohidrații pe care îi găsim în porumb furnizează energie și previn depunerea de grăsimi. Un consum echilibrat poate contribui chiar la pierderea în greutate, deoarece anumite molecule care se găsesc în compoziția porumbului accelerează descompunerea grăsimilor.

Deasemenea, vitamina A, care se găsește în porumb, este un antioxidant natural extrem de benefic pentru sănătatea ta și pentru funcționarea optimă a organismului. Asigură un metabolism rapid, favorizând slăbirea ușoară.

Fiind bogat în fibre, porumbul contribuie la reglarea tranzitului intestinal. Este și un excelent diuretic și, consumat în mod constant, poate preveni retenția de apă. Mătasea de porumb este indicată în procesul de detoxifiere, consumată ca infuzie.

Articolul continuă după reclame

Specialiștii germani în biologie celulară vegetală de la Universitatea din Köln au descoperit recent prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Substanțele cu pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grași, keto-acizi, rezultați din oxidarea acidului palmitic și arahidic.

1

Mâmăliga ajută la reglarea nivelului de glucoză în sânge, fiind de ajutor persoanelor cu diabet.

2

Consumul de mămăligă este un aliat în detoxifierea organismului și curățarea intestinelor.

3

Regulează nivelul de glucoză: Porumbul ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge, consumul de mălai fiind indicat în cazul diabeticilor. Reduce și cantitatea de colesterol din sânge, scade riscul de ateroscleroză și de atac de cord.

4

Are grijă de ovare: Dacă nu știai, mămăliga ajută la revitalizarea funcțiilor sexuale. Femeile care obișnuiesc să mănânce mămăligă în mod regulat au o activitate ovariană mai intensă și o viața sexuală mai activă.

5

Ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului de colon.

6

Impactează pozitiv starea de spirit.

7

Vindeca răceala prin conținutul său de vitamina A.

8

Gastrita hiperacidă și ulcerul pot fi ușurate prin consumul de mămăligă caldă în loc de pâine. Mălaiul are, pe lângă efectul de reducere a acidității, o acțiune ușor calmantă, sedativă.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: