Rinichii sunt organe vitale, care au rolul esential in eliminarea reziduurilor din corp. Localizati in regiunea dorsala, in spatele toracei, rinichii contribuie la curatarea si detoxifierea organismului.
Functia lor principala este de a mentine sangele curat, o conditie esentiala pentru buna functionare a tuturor organelor corpului. Rinichii se ocupa de eliminarea deseurilor si a excesului de lichide, echilibrarea nivelului de electroliti, mentinerea sanatatii oaselor si productia de celule rosii pentru a regla tensiunea arteriala.
Principalul rol al rinichilor in aparatul excretor este de a filtra sangele, eliminand prin urina substantele inutile sau daunatoare, generate de propriul organism sau preluate din mediul extern.
Folosindu-se de productia de hormoni, rinichii controleaza atat compozitia urinei cat si concentratia de electroliti la nivel intracelular, presiunea sangelui, echilibrul acid-bazic (pH), mineralizarea oaselor, la fel ca si eritropoieza cu privire la componenta sanguina.
Alcatuind esenta functiei renale, procesul consta in doua etape fundamentale:
1 – o filtrare initiala, care nu include elemente de resturi celulare si rezulta in urina diluata.
2 – o filtrare secundara, in care o parte din lichidul eliminat se resoarbe din urina primara, impreuna cu glucide, aminoacizi si electroliti, generand astfel o urina mai concentrata.
Doar aceasta urina, intr-un stadiu final, este eliminata din organism prin uretere.
Urina reprezinta un amestec lichid de substante eliminate din organismul vertebratelor. Este formata in rinichi, organe care detin functia de a filtra sangele. Aici, urina primara este refiltrata si ajunge in canalele urinare numite „uretere” in vezica urinara. Aceasta din urma are la om o capacitate de aproximativ 1,5 litri, de unde urina este eliminata (mictiune) prin uretra si organele sexuale externe.
Formatia si eliminarea urinei contribuie major la regularea volumului sanguin, a echilibrului electrolitic si eliminarea subproduselor rezultate in urma metabolismului proteinelor, care sunt toxice.
Urina omului are o culoare galbena, iar aspectul si componenta sa constituie un indiciu prețios in identificarea unor boli, prin intermediul examenelor de laborator.
La om, ca si la celelalte vertebrate, urina reprezinta un ultrafiltrat al plasmei sanguine, care se produce la nivelul rinichilor. Sangele trece prin corpusculii renali (Corpuscula renalia). Substantele hidrosolubile cu dimensiune moleculara de mai putin de 4,4 nanometri, printre care se numara si ionii si microproteinele, vor trece prin filtrul de la nivelul corpusculilor renali, ajungand in tubulii renali (tubulus) ai nefronului. Acest filtrat este numit „urina primara” si contine unele substante esentiale organismului, precum glucoza,
aminoacizii si electroliții (substante minerale). Un adult produce pe zi intre 180 – 200 de litri de urina primara. Aceasta cantitate de urina primara va fi refiltrata la nivelul tubulilor renali proximali si distali (tubuli, Henle) care formeaza ansambluri de bucle. Aici vor fi recuperate substantele necesare organismului si apa intr-o proportie de 99 %.
Urina secundara rezultata va avea un volum de aproximativ 1 – 1,5 litri. (60 ml/oră). Ajunsa in bazinul renal, urina traverseaza ureterele, ajungand prin aceste doua tuburi in vezica urinara, unde este stocata. Din vezica urinara, urina este eliminata in exterior prin uretra, ce se termina în organele sexuale externe.
Procesul de secretie urinara, numit diureza, are loc prin dializa renala. Diureza este influentata de volemia (volumul de sange), presiunea sangelui, precum si de actiunea unor hormoni sau a unor substante diuretice, ca de pilda cofeina sau etanolul, ce intensifica diureza. In mod normal, un adult sanatos urineaza aproximativ 1,5-2 litri pe zi.
Cand anumite boli interfereaza, acest volum poate suferi modificari semnificative. De pilda, o persoana care sufera de diabet insipid poate ajunge sa elimine un volum de 3-15 litri de urina pe zi. La polul opus, incapacitatea rinichilor de a forma sau eliminare urina are drept consecinta anuria.
Emisia frecventa a unor cantitati reduse de urina, respectiv cresterea numarului de mictiuni incomplete, constituie o afectiune cunoscuta sub denumirea de polakiurie.
Daca rinichii nu functioneaza la parametri optimi, sanatatea intregului organism este pusa in pericol. In continuare, iti vom prezenta cateva simptome asociate cu disfunctiile renale, care iti vor mentine vigilenta si te vor ajuta sa actionezi prompt in cazul aparitiei unei probleme.
Umflaturile
Din cauza esecului rinichilor de a elimina excesul de lichid, fata si picioarele pot incepe sa se umfle.
Modificarile urinarii
Primele semne care apar sunt:
Tulburari ale urinarii
Simti presiune in timpul urinarii
Urina are o culoare inchisa, este eliminata mai rar si in cantitati mai mici
Urina palida, eliminata mai frecvent si in cantitati mai mari
Sentimentul de a trebui sa urinati in timpul noptii
Iritatii ale pielii
Aparitia unor iritatii si mancarimi pe piele este in general o indicatie a problemelor renale. Acestea sunt cauzate de toxinele si deseurile care raman in sange si care dau pielii un aspect nesanatos, uscat si iritat. Produsele cosmetice nu iti pot fi de ajutor in aceasta situatie intrucat problema se gaseste in interiorul organismului.
Oboseala
Cand rinichii sunt sanatosi, ei produc eritopoietina, un hormon care stimuleaza producerea de mai multe globule rosii, responsabile pentru transportul oxigenului in organism. Daca organismul nu are suficiente celule rosii, apare anemia, un simptom distinctiv al careia este oboseala, manifestata in special la nivelul creierului si al muschilor.
Respiratia scurta
Respiratia scurta este un simptom adesea asociat cu disfunctiile renale. Cand corpul nu este oxigenat adecvat din cauza lipsei celulelor rosii necesare oxigenarii, se acumuleaza toxine in plamani si apar problemele respiratorii.
Gust metalic in gura
Cand toxinele si deseurile se acumuleaza in sange, gustul alimentelor se schimba, iar respiratia devine urat mirositoare. Se poate produce si o pierdere a apetitului, in special pentru anumite alimente.
Durerile
Acestea se manifesta in special in partea superioara a spatelui, unde sunt localizati rinichii. Durerea poate fi cauzata si de formarea unor pietre la rinichi.
Probleme de concentrare si ameteli
Anemia este consecinta unei oxigenari inadecvate a creierului, ea fiind un semnal de alarma cu privire la problemele renale. Concentrarea poate fi afectata, poti incepe sa suferi de probleme de memorie si sa te simti ametit. Pentru a preveni disfunctiile renale, incearca sa adopti o dieta bazata pe alimente sanatoase bogate in antioxidanti, astfel incat sa ajuti rinichii sa functioneze si sa proceseze mai eficient.