Frunzele acestei plante reprezintă o mare binecuvântare oferită de Dumnezeu: acestea elimină grăsime și zahărul din sânge, reglează tensiunea arterială și te ajută să te odihnești mai bine pe timp de noapte.
Deși deseori este utilizată drept condiment în bucătărie, această plantă extrem de sănătoasă este o alternativă excelentă la medicamentele tradiționale. Aceasta poate fi folosită ca remediu natural, contribuind la tratamentul diverselor afecțiuni de sănătate.
Pe lângă taninii și compușii activi pe care îi conține, frunzele acestei plante dispun de un ulei esențial în proporție de până la 3%, ulei alcătuit în majoritatea sa (70%) din cineol. Acest ulei esențial este prezent și în fructele acestei plante, unde se găsește în combinaţie cu acid lauric, acid oleic, acid palmitic și acid linoleic.
Este important de știut că dafinul, pe lângă rolul său în bucătărie, dispune și de numeroase beneficii pentru sănătate, având proprietăți expectorante, antispasmodice, antiinflamatorii și antifungice. Frunzele de dafin sunt bogate în uleiuri volatile, conțin mucilagii, pectine, rășini și lactonă (o substanță amară).
Cel mai bun lucru este că dafinul este răspândit pretutindeni, fiind disponibil în piețe și magazine de alimente sănătoase la nivel local.
Planta poate ameliora:
– Durerea de cap și migrenele
– Problemele nervului sciatic
– Retenția de lichide
– Sforăitul
– Slăbiciunea și energia redusă
– Cistita
– Oboseala musculară
– Infecțiile pielii
– Otita
– Spasme
– Distensia abdominală și gazele
– Simptomele premenstruale
– Depresia
– Artrita
– Uretrita
– Contracții musculare și nervoase
– Lacunele mentale
Pentru a beneficia la maxim de proprietățile acestei plante, e indicat să prepari un ceai de dafin.
Ingrediente:
– 30 gr de frunze uscate de dafin
– apă
Mod de preparare:
Fierbe apa și adaugă frunzele uscate în ea. Menține-le la fiert împreună pentru câteva minute, apoi ia oala de pe foc, acoper-o și las-o să se răcească. Strecoară și adaugă miere după gust. Este recomandat să bei acest ceai de două ori pe zi, dimineața și seara.
Beneficii pentru sănătate ale frunzelor de dafin și modul de utilizare a acestora:
– Sunt o sursa excelentă de vitamina A, C, magneziu, mangan, potasiu, fier și calciu.
– Ajută digestia și tratează colicile, balonarea și ulcerul gastric.
– Calmează durerile de articulații. Masează zonele afectate cu ulei de dafin.
– De asemenea, frunzele de dafin au proprietăți antifungice și antibacteriene și pot trata infecțiile cutanate.
– Pentru a preveni mătreața, clătește părul cu o soluție care conține frunze de dafin.
– Ceaiul de dafin este benefic în cazul problemelor respiratorii, tusei, răcelii și gripei.
– Aceste frunze pot regla nivelul zahărului din sânge și sunt extrem de folositoare în tratarea diabetului.
– Pentru durerile musculare și reîntinerirea corpului tău, fierbe 5 foi de dafin în 1 litru de apă și adaugă la apa din cada ta. Petrece în cadă 15 minute și relaxează-te.
– Frunzele de dafin pot ține insectele la distanță.
– Atentie, utilizarea pe termen lung poate provoca reacții alergice, precum dermatitele, iar femeile gravide sau care alăptează trebuie să evite dozele medicinale de dafin.