Ingrediente necesare:
Pentru aluatul cu drojdie avem nevoie de:
• 400 g de cartofi fierți
• 200 ml de zeamă de la cartofii fierți
• o lingură de zahăr
• 8 g de drojdie uscată
• o linguriță de sare
• un ou
• 650 g de făină
• 30 ml de ulei vegetal
Pentru umplutura avem nevoie de:
• 150 g de brânză de vaci (cu un conținut de grăsime de 9%)
• 200 g de brânză mozzarella
Procedura de preparare
Începem prin a fierbe cartofii curățați și tăiați cubulețe în apă, la foc moderat. Atunci când sunt bine înmuiați, îi transferăm într-un vas mare – în care vom pregăti și aluatul.
Pasăm cartofii cu ajutorul unui blender de imersie sau printr-o sită pentru a obține un piure.
Folosim apoi zeama în care au fiert cartofii – 200 ml pe care o adăugăm treptat în piure, amestecând de fiecare dată cu grijă.
Acesta va fi baza pentru aluatul nostru.
Adăugăm apoi în acest piure 8 g de drojdie uscată și o lingură de zahăr.
Amestecăm, acoperim cu un prosop și lăsăm compoziția să se odihnească într-un loc călduros timp de 15 minute.
Este important ca piureul să nu fie fierbinte pentru ca drojdia să se poată activa.
Încorporăm apoi un ou și o linguriță de sare.
Introducem în compoziție 650 g de făină pe care o adăugăm puțin câte puțin, continuând să amestecăm.
Aluatul va fi lipicios, așa cum trebuie să fie, și va rămâne așa, chiar și după ce am încorporat toată făina. În acest punct, adăugăm în aluat 30 ml de ulei vegetal.
Pasul următor
Continuăm să frământăm până când aluatul devine omogen, neted și elastic.
Acoperim vasul și punem aluatul la dospit, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră.
Pentru umplutura, combinăm 150 g brânză de vaci cu 200 g brânză mozzarella. Puteți adăuga verdețuri sau usturoi după gust.
După ce s-a dospit, aluatul ar trebui să fie crescut.
Întinderea și modelarea
Întindem aluatul pe masa stropită cu făină și îl tăiem în două părți egale, după care divizăm fiecare jumătate în încă șase bucăți.
Vom obține astfel 12 plăcinte.
Începem modelarea plăcintelor luând o bucată de aluat, o aplatizăm cu mâinile și așezăm umplutura în centru.
Închidem plăcinta în jurul umpluturii, formând o seamă pe partea de jos.
Întoarcem plăcinta cu “cusătura” în jos și apăsăm ușor, formând-o într-o formă rotundă.
Punem o tigaie la încins cu suficient ulei vegetal și prăjim fiecare plăcintă pe ambele părți la foc mediu, până devine frumos rumenită.
Transferăm plăcintele pe un șervețel de hârtie pentru a absoarbe excesul de ulei.
Poftă bună!