De pe paginile îngălbenite de vreme, redescopăr o rețetă infailibilă de cozonac moldovenesc cu nucă și cacao.
Ingrediente:
1 kg faină
50 gr de drojdie proaspătă
200 gr zahăr
4 gălbenușuri
300 ml lapte
150 gr unt gras
50 ml ulei
1/2 linguriță sare
Pentru umplutură:
5 albușuri
1 praf de sare
50 gr cacao
125 gr zahăr
150 gr nucă
3 lingurițe esență de rom
Pentru uns:
1 gălbenuș de ou
1 linguriță lapte
Mod de preparare:
Toate ingredientele pentru cozonacul moldovenesc cu nucă și cacao trebuie aduse la temperatura camerei.
Se încălzește laptele și se adaugă untul și zahărul.
Pentru aluat, se cerne făina de două ori pentru a o aerisire și se face o adâncitură la mijlocul acesteia.
Drojdia se dizolvă cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald.
Se lasă astfel câteva minute pentru a se activa.
Se separa albușurile de gălbenușuri.
La mijlocul făinii se adaugă drojdia activată, se amestecă ușor, turnând treptat laptele cald cu untul topit și încorporând făina de pe margini.
Apoi, se adaugă gălbenușurile frecate cu sare și esență de rom.
Se frământă aluatul, adăugând uleiul încălzit aproape de final.
Se lăsă la dospit la un loc cald, acoperit, până își dublează volumul.
Pentru umplutură, se prepară o bezea din albușuri cu un praf de sare și zahărul.
Se adaugă jumătate din nucile măcinate fin și jumătate tăiate grosier, plus cacaua.
Se întind patru foi din aluat, se ung cu compoziția de umplutură și se rulează, apoi se împletesc câte două rulouri.
Se așează în tăvi acoperite cu hârtie de copt și se acoperă cu prosoape de bucătărie.
Se lasă la dospit la loc cald până își dublează volumul.
Se ung cu gălbenuș de ou diluat cu lapte și se introduc în cuptorul preîncălzit la 175 grade, pentru 40-45 de minute.
Poftă bună!