Pentru pasionatii de muraturi, pregatirea lor anuala este un ritual sfant. Nu exista sarbatoare fara castraveti murati, asa ca priviti si puneti in aplicare urmatoarea reteta.
Lista de ingrediente:
CastraVeti – 10-15 buc/borcan de 3 l
Marinada de 1,5 litri (pentru borcan de 3 l):
Sare – 2 linguri
Zahar – 2,5 linguri
Otet – 100 g (se pune direct in borcan)
Condimente:
Hrean – o bucata
Marar – o umbrela
Usturoi – 2-3 catei
Frunza de dafin – o bucata
Piper negru – 8-10 boabe
Ienibahar – 2-3 boabe
Coriandru – 1/3 lingurita
Mustar – ½ lingurita
Pregatire:
Pasul intai consta in imbaierea castravetilor in apa rece pentru a-i curata.
Pregatim borcanele, punand la baza o foaie de hrean, apoi mararul, cateii de usturoi si ordonam strategic castravetii spalati.
Urmeaza condimentele: o frunza de patrunjel, 8-10 boabe de piper negru, ienibaharul, coriandrul si semintele de mustar.
Se trece la prepararea marinadei, punand la foc un litru si jumatate de apa, in care se adauga sarea si zaharul.
Dupa fierberea apei, se adauga otetul (100 ml) si marinada se toarna peste castraveti.
Sterilizarea borcanelor se face intr-o oala cu apa, punandu-se pe foc mediu.
Este esential sa se aseze un prosop de bucatarie pe fundul oalei, pentru a preveni spargerea borcanelor.
Dupa fierberea apei, borcanele se sterilizeaza la foc mic timp de 15 minute.
La sfarsit se scot borcanele, se inchid ermetic capacele, se intoarce cu fundul in sus si se lasa sa se raceasca complet, fara a fi acoperite cu un prosop.
Este un proces ce necesita rabdare si ingrijire, dar rezultatul nu va lasa pe nimeni indiferent.