Dezmințirea unui mit: proprietățile cepei nu dispar la coacere
Fiecare gospodină știe cât de important este condimentul atunci când vine vorba de pregătirea mâncărurilor. Cea mai îndrăgită și utilizată legumă în acest sens este ceapa, fiind folosită atât ca ingredient de bază în diverse preparate, cât și ca garnitură sau condiment. Totuși, există o convingere greșită răspândită că procesul de coacere a cepei i-ar diminua proprietățile benefice. Adevărul este însă că doar uleiurile esențiale ale cepei se evaporă în timpul coacerii, în timp ce toate celelalte proprietăți rămân intacte și se pot chiar îmbunătăți.
Coacerea corectă a cepei
Procedura de coacere a cepei este una destul de simplă. Se coace ceapa direct în coajă, în cuptor, la o temperatură de 100 până la 150 de grade, pentru aproximativ 15 până la 30 de minute. Decizând să încorporați ceapa coaptă în alimentația dvs. zilnică, vă puteți bucura de multe beneficii pentru sănătate. Se recomandă consumul a jumătate de ceapă dimineața, pe stomacul gol și jumătate cu 2-3 ore înainte de culcare. În plus, ceapa coaptă poate fi folosită ca un plus delicios la pește sau carne.
Beneficiile consumului de ceapă coaptă
Mai întâi, ceapa coaptă este un aliat de nădejde în lupta împotriva diabetului. Aceasta conține sulf, o substanță care stimulează pancreasul și acesta la rândul său activează producția de insulină. Astfel, consumul de ceapă coaptă ajută la reducerea și normalizarea nivelului glucozei din sânge. Cea de-a doua mare beneficiu adus de ceapa coaptă se referă conținutului său bogat în fier, esențial pentru funcționarea optimă a sistemelor și organelor corpului.
Apoi, ceapa coaptă este extrem de benefică în caz de afecțiuni respiratorii. Este utilă în tratamentul pneumonia și bronșitei, atât pentru adulți, cât și pentru copii. De asemenea, contribuie la sănătatea cardiovasculară. Consumul regulat de ceapă coaptă ajută la curățarea vaselor de sânge și eliminarea plăcilor aterosclerotice, având un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale și a migrenelor.
În final, este important de menționat și proprietățile antibacteriene ale cepei coapte. Compoturile de ceapă coaptă au un efect antibacterian puternic și pot fi folosite în tratarea hemoroizilor sub supraveghere medicală. Prin urmare, prin utilizarea regulată, ceapa coaptă poate oferi beneficii semnificative pentru sănătate și poate avea un efect preventiv.