Multitudinea de studii arata ca usturoiul care e consumat pe stomacul gol poate fi un antibiotic natural extrem de puternic.
De ce e mai eficient atunci când îl mănânci înainte de micul dejun?
Tocmai pentru că dimineața, bacteriile sunt vulnerabile și nu pot opune rezistență față de puterea incredibilă a usturoiului.
“Usturoiul este un izvor de compuşi sulfuraţi, iar alicina reprezintă cea mai activă substanță. Beneficiile acestor compuși sunt cunoscute de multă vreme pentru eficacitatea lor terapeutică:
contribuie la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea colesterolului rău, are efect antimicrobian, luptă împotriva micozelor cutanate, previne îmbolnăvirile cauzate de răceală, stimulează imunitatea (la fel ca și alte plante similare, precum hreanul, ceapa etc.)”, expune medicul nutriționist Corina Zugravu.
Alicina de în usturoi are o acțiune care stimulează secreția enzimelor digestive în pereții stomacului și ai intestinului.
În cazul fumătorilor, usturoiul ajută la expectorație și fluidifică secrețiile cauzate de abuzul de tutun. De asemenea, se pare că acesta diminuază efectele dăunătoare ale nicotinei. Consumat pe pâine, ajută la scăderea nivelului de zahăr în corp.
Usturoiul este considerat printre cele mai puternice alimente care au proprietăți detoxifiante. Te poate ajuta să scazi de paraziți și viermi intestinali și poate preveni boli precum tifosul, diabetul, depresia și anumite tipuri de cancer.
Persoanelor care au alergii la usturoi le recomandăm să nu îl consume în stare crudă, iar dacă se confruntă cu iritații ale pielii, dureri de cap sau creșterea temperaturii, să nu îl mai consume deloc. Unele studii au arătat că usturoiul poate cauza efecte secundare la persoanele care iau medicamente pentru tratarea HIV/SIDA.
Îl puteți găsi și sub formă de pulbere, granule sau deshidratat, însă consumat în stare naturală, crud, este cel mai sănătos. Nutriționiștii recomandă să fie zdrobit și consumat după cinci-zece minute, pentru că, spre deosebire de alte plante sau legume, prin oxidare se activează principiile active.
Referitor la cantitatea consumată, niciodată nu este prea mult. “Pentru a beneficia de efectele pozitive, se recomandă cel puțin o căpățână de usturoi pe zi. Respirația urât mirositoare sau mirosul specific al transpirației sunt efecte adverse minore în comparație cu beneficiile.
Pentru a-i facilita digestia, se recomandă eliminarea părții din mijloc, mai picantă, sau împachetarea în folie de aluminiu și coacerea timp de 10-15 minute, fără a degrada substanțele”, recomandă nutriționistul Corina Zugravu.
Usturoiul își păstrează proprietățile atât timp cât este proaspăt, așadar trebuie depozitat într-un loc uscat, cu o temperatură în jur de 18°C, pentru a încolți.
Alte beneficii ale usturoiului includ
Usturoiul poate fi de asemenea folosit și în cazul bolilor respiratorii – este excelent pentru prevenirea și vindecarea tuberculozei, pneumoniei, bronșitei congestiei pulmonare, a astmului și a tusei. Pentru tuberculoză, ar trebui să mănânci o căpățână de usturoi pe zi.
Daca ai probleme cu bronhiile, poți prepara o infuzie specială. Ai nevoie de 200g de usturoi, 700g de zahăr rafinat și 1000g de apă. Fierbe apa cu usturoiul și adaugă apoi zahărul. Bea trei linguri din infuzie zilnic.
Pentru bronșită, încearcă următorul remediu: într-o sticlă de un litru se pune o treime de usturoi pisat bine și două treimi de alcool. Se lasă la macerat 15 zile. Se consumă sub formă de picături.
Inițiați cura cu trei picături într-un pahar cu apă caldă, băute în dimineața pe stomacul gol. Creșteți doza în fiecare zi cu câte o picătură până se ajunge la 25 de picături, și apoi se scade zilnic câte o picătură până se ajunge la trei picături.
Pentru a îmbunătăți circulația sanguină: 400 g de usturoi pisat se pun într-un vas cu o jumătate de litru de rachiu de cidru. Se lasă la macerat 15 zile într-un loc însorit și se agită în fiecare zi. Se filtrează. Luați câte 20 de picături, de două ori pe zi, dizolvate în puțină apă.
Pentru stimularea imunității, pentru a îmbunătăți starea generală și pentru prevenirea diferitelor infecții, este utilă o cură anuală cu usturoi. Aceasta durează trei săptămâni și constă în administrarea dimineața, pe stomacul gol, a sucului obținut prin mixarea a trei căței de usturoi, fără a mânca nimic până la ora prânzului.
Pentru a evita mirosul neplăcut, după consumul unui preparat care conține usturoi, mestecați câteva frunze de pătrunjel sau mentă proaspătă.