Descopera magia ardeilor copti – Ghid esential pentru toate gospodinele

Originare din sudul Americii, unde au fost cultivate pentru prima data acum doua milenii, ardeii au cucerit lumea dupa ce Cristofor Columb a descoperit America in 1493. De atunci, ardeii au ajuns intr-o forma sau alta in toate bucatariile lumii, indeosebi in India si in tarile din sud-estul Asiei. Si europenii nu au stat prea mult pe ganduri si i-au integrat in retetele lor traditionale. Printre cele mai cunoscute soiuri de ardei se numara: ardeii grasi (bell peppers), ardeii Capia, ardeii banana, ardeii Pimiento (similari cu ardeii grasi, dar mai ascutiti la varf), ardeii habaneros (de culoare maro) si ardeii Serrano (similar cu ardeii iuti, dar mai mari).

Ardeii copti sunt deliciosi si plini de nutritie, pierzand doar o mica parte din valorile lor nutritionale in procesul de coacere. Plus, sunt mai usor de digerat, ceea ce ii face ideali pentru oamenii care sufera de probleme stomacale.

Cum sa alegi cei mai buni ardei pentru copt

Cand mergi la piata sau la magazin pentru a cumpara ardei pentru copt, trebuie sa te uiti dupa cei tari, cu coaja subtire si lucioasa, fara pete. Ardeii mari si maturi sunt cei mai potriviti pentru copt, spre deosebire de vinete, unde cele mici sunt considerate mai bune. Ardeii carnosi si cu forma regulata se coc uniform, ceea ce inseamna ca nu vei avea parti arse sau necoapte.

Cum sa coacem ardeii

Ardeii se pot coace pe diferite suprafete: pe o plita, pe o tabla pusa pe ochiurile aragazului sau pe un gratar. Daca ai un gratar la indemana, ardeii copti vor avea un gust fantastic.

Decojirea ardeilor copti – un proces usor

Dupa coacere, cel mai usor mod de a decoji ardeii este sa-i pui intr-un vas de inox si sa pui un capac pe el. Dupa 10 minute, coaja se va desprinde foarte usor. O alta metoda este sa-i pui in pungi cu inchidere ermetica. O alta varianta, care nu presupune folosirea vreunui vas sau punga, este sa presari sare grunjoasa peste ardeii proaspat copti. Oricare metoda ai alege, important este sa nu depozitezi ardeii in apa. Au tendinta sa absoarba apa si, ca urmare, isi vor pierde din savoare.

Poti folosi un vas cu apa pentru a te curata de resturile de coaja care raman pe maini dupa curatarea fiecarui ardei. Cu ardeii copti poti face o varietate de retete, de la un piure cu maioneza, pana la unul cu ulei, perfect pentru a fi servit cu peste.

Beneficiile ardeilor

Totusi, cel mai important aspect al ardeilor, fie ca sunt ardei grasi, capia, iuti sau gogosari, este valoarea lor nutritionala. Ardeii sunt bogati in vitamine, antioxidanti si minerale, fiind ideali pentru a fi consumati in timpul verii. Unii spun ca cea mai buna forma de a-i consuma este proaspati, in salate sau in sucuri, dar proprietatile lor benefice se mentin si dupa ce sunt murati sau copti.

Unul dintre principalii compusi activi din ardei este capsaicina, responsabila pentru culoarea legumelor. Iar cea mai mare cantitate de capsaicina se gaseste in ardeii rosii. Capsaicina are proprietati anticoagulante, ajutand la prevenirea infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.

Este important de mentionat ca ardeii sunt o sursa excelenta de vitamina C. De exemplu, ardeiul gras verde contine de doua ori mai multa vitamina C decat citricele, iar ardeiul rosu iute are cu 330% mai mult vitamina C decat o portocala. Ardeii contin si vitamina B6, vitamina K si vitamina A sub forma de beta-caroteni, un antioxidant puternic. Beta-carotenii lupta impotriva radicalilor liberi si reduc daunele asupra arterelor, nervilor si tesuturilor.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: