Ardeii, atat cei dulci, cat si cei iuti, si-au inceput calatoria in lume cu peste doua mii de ani in urma, pe continentul sud-american. Doar dupa ce Amerika a fost descoperita, in 1493, acestia au patruns si in Europa.
De aici, ardeiul si-a extins expansiunea in toate colturile globului, fiind iubit in mare masura in India si in tarile sud-asiatice. Evident, si europenii l-au adoptat cu entuziasm, integrandu-l in numeroase retete traditionale. Printre cele mai populare specii de ardei se numara: ardeii grasi (bell peppers), ardeii Capia, ardeii banana, ardeii Pimiento (foarte asemanatori cu ardeii grasi, dar cu varful mai ascutit), ardeii habaneros (de culoare maro) si ardeii Serrano (similar ardeiului iute, insa mai voluminos).
Ardeii copti, o deliciu universal
Ardeii copti nu sunt o mancare specific romaneasca, ci sunt populari in nenumarate culturi. Sunt deasemenea extrem de sanatosi, pierzand doar o cantitate mica din nutrientii lor in timpul coacerii si ofera plusul ca sunt usor de digerat – fiind perfecti pentru cei cu stomacul sensibil.
Secretele alegerii ardeilor potriviti pentru coacere
Atunci cand vrei sa cumperi ardei pentru copt, alege cei fermi, cu o coaja lucioasa si subtire, fara pete. Ardeii ideali pentru coacere sunt cei maturi si voluminosi. In contrast cu vinetele, ardeii mari sunt priviti ca fiind cei mai buni si mai gustosi. Opteaza pentru ardei carnosi si de forma regulata, avand in vedere ca cei neregulati se pot coace in mod neuniform, prezentand portiuni atat arse, cat si necoapte.
Metode eficiente de coacere a ardeilor
Ardeii pot fi copti pe oricare suprafata plana si suficient de calda. Cel mai adesea, acestia se coc pe plita sau o tabla asezata pe aragaz. Daca ai ocazia, coace-i pe gratar – gustul obtinut va fi cu adevarat special.
Idei practice pentru decojirea ardeilor
Dupa coacere, cea mai simpla metoda de a-i decoji este sa-i pui intr-un vas inox, acoperit cu capac. In doar 10 minute, coaja se va desprinde cu usurinta. Un alt procedeu ar fi sa-i asezi in pungi etanse. Alternativ, poti presara sare mare peste ardeii abia copti, iar dupa o ora, coaja va putea fi indepartata mult mai usor. Evita sa ii pastrezi in apa, pentru ca isi vor pierde din savoare prin absorbtie. Ardeii se curata cel mai simplu cand sunt calzi, deci ideal e sa incepi decojirea imediat dupa ce au fost copti.
Incorporate ardeii copti in diverse preparate
Ardeii copti pot fi transformati in piure cu maioneza, obtinand astfel o garnitura perfecta pentru pui. Totodata, un piure de ardei rosii pe baza de ulei de masline, in loc de maioneza, se potriveste excelent cu peste.
Beneficiile nutritionale ale ardeilor
Ardeii, fie ca vorbim de cei grasi, capia, iuti sau gogosari, sunt printre cele mai sanatoase legume pe care le avem la dispozitie in timpul verii. Atunci cand ne uitam la valorile nutritionale, constatam o compozitie naturale deosebita, de la vitamine, antioxidantii si minerale, elemente vital pentru sanatatea organismului nostru.
Cea mai buna maniera de a fi consumati este cruda, in salate sau in forma de suc proaspat. Cu toate acestea, proprietatile lor benefice nu se pierd nici cand sunt copti sau murati. Capsaicina, compusul activ principal din ardei, este responsabil pentru culoarea acestora, concentrandu-se in cea mai mare masura in ardeii rosii. Capsaicina este un anticoagulant eficace, contribuind la prevenirea infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale.
Toate tipurile de ardei sunt bogate in vitamina C, insa ardeiul gras verde detine de doua ori mai multa vitamina C fata de citrice. Pe de alta parte, ardeiul rosu iute are cu 330% mai multa vitamina C fata de o portocala. In 100 de grame de ardei gasim 125 mg de vitamina C, care reprezinta 100% din doza zilnica recomandata. Ardeii mai contine si 0,8 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este prezenta sub forma de beta-caroten, un antioxidant puternic care lupta impotriva radicalilor liberi si reduce daunele la nivelul arterelor, nervilor si tesuturilor.