Renumele Chef-ului Florin Dumitrescu provine nu doar din aparițiile sale la emisiunea „Chefi la cuțite”, dar și din uimitoarele sale abilități culinare. Acesta vorbește cu nostalgie despre vremurile când prepara zilnic cantități impresionante de salată de vinete, precum și despre secretul care transformă acest preparat simplu într-un deliciu.
“La debutul carierei mele de bucătar, a existat un interval în care mă ocupam zilnic de 30-40 de kg de vinete.”
“Desigur, erau preparate la grătar, le scurgeam într-o sită de plastic, le tocam de mână cu un satâr de lemn și le serveam alături de roșii proaspete și pâine prăjită. Ce vremuri! Iar mirosul de vinete coapte îmi aduce întotdeauna aminte doar de diminețile acelea când aprindeam grătarul și începeam să coc vinete”, declară Chef Florin cu entuziasm.
Având în vedere expertiza sa extinsă în arta preparării salatei de vinete, Chef Florin Dumitrescu își dezvăluie secretul culinar.
Ingrediente (pentru 6 porții)
2 kg vinete
sare (după gust)
piper (după gust)
3 cepe (tocate mărunt)
450 ml ulei de floarea soarelui
Pasul următor? Pregătirea!
Se spală vinetele și se șterg cu un prosop uscat. Se încinge grătarul și se coc vinetele, întorcânduse periodic pentru a evita arderea. Când încep să pocnească și expulzează apă, se verifică dacă sunt gata coapte.
Ulterior, se curăță vinetele de coajă și se lasă la scurs într-un vas de plastic sau de lemn. Atunci când vinetele nu au mai rămas cu deloc apă, se pot toca cu un satâr de lemn. Atenție! Pentru o salată de vinete perfectă, se evită contactul vânătii cu orice tip de metal, pentru a preveni oxidarea acestora.
După ce am tocat vinetele, se combină cu ceapa mărunțită minuțios.
Se amestecă uleiul de floarea soarelui în fir subțire, repetând procedura similară cu procesul de emulsionare al maionezei. Astfel, vinetele și ceapa încorporează uleiul și capătă volum datorită aerului.
Finalizează amestecul adăugând sare și piper după gust. Aceasta este rețeta favorită de salată de vinete pe care o prepar vara. Deși o gătesc în cantități industriale, datorită obiceiurilor și pregătirii mele culinare, tot timpul îmi face plăcerea împărtășirea acestei delicioase salate cu cei dragi și, de ce nu, cu vecinii!