“Depresia este o boală care afectează creierul”, spune Prof. Dr. Vlad Ciurea

Eminentul Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea ne-a lămurit asupra indicilor depresiei. Neorochirurgul a discutat la Antena 3 despre cum putem inlatura aceasta melancolie.

“Depresia este o afecțiune, atacă creierul și evidențiază o schimbare totală a comportamentului. Este o problemă gravă a epocii noastre, se exprimă prin tulburări de somn, oboseală generală și diminuarea capacității concentrării. Acestea sunt cele patru elemente predominante ale depresiei, și desprinderea absolută de exterior” a pus-accentul Prof. Vlad Ciurea.

“Această afecțiune nu trebuie să fie ignorată. Depresia se naște din inactivitate și extenuarea sistemului nervos. Aceste centre, localizate în secțiunea frontală a creierului, sunt total afectate. Dacă ne limităm doar la termenul depresie, poate că nu conștientizăm gravitatea situației, dar toate procesele cerebrale nu funcționează, deci tot corpul nostru este în totalitate afectat. De aici este un singur pas până la demență, boli neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și chiar suicid”, a adăugat respecșivul neurochirurg.

Dar cum procedăm să combatem depresia? “În primul rând, trebuie să ne resetăm în totalitate. Nu mă refer doar la aspectul medicamentos. Socializarea, aerul proaspăt, apa curată și o alimentație sănătoasă contează enorm. Creierul nostru nu este fan al pâinii și slaninei, nici al meselor consumate foarte târziu, nici al răsfățului cu glucide și grăsimi în exces.

Mâncăruri usoare, semințe, fructe, lichide sănătoase, cafeaua, ciocolata, un pahar de vin roșu. Zâmbetul și optimismul contează enorm și, binențeles, odihna. Susțin ideea că la ora zece ar trebui să începem odihna pentru ca acest organ atât de prețios să se reîntinerească”, a încheiat profesorul.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: