Atenție! Află care este diferența reală între metrul ster și metru cub

Un subiect de discuție aprins în momentul achiziționării de lemn de foc este legat de cantitatea reală pe care o cumpărăm și modalitatea în care putem verifica veridicitatea informațiilor oferite de furnizor, acesta având tendința să prezinte o cantitate care îi este favorabilă.

Ce este un metru ster

Un metru ster este definit ca o stivă de lemne care are dimensiuni de un metru pe fiecare latură, dar volumul acestuia este mai mic comparativ cu un metru cub. Un metru ster este egal cu aproape 0,66 metri cubi de lemn. Însă această măsură nu este fixă, ci depinde de grosimea lemnului și de modul în care sunt aranjate lemnele, aceste variabile creând un volum variabil între bucăți.

De obicei, lemnul de esență tare cântărește între 750-850 kg pe metru cub. Așadar, după aplicarea coeficientului de 0,66, un metru ster va cântări între 495 și 561 kg de lemn de foc, iar un dublu-ster se apropie de o tonă de lemn.

Cum se calculează un metru ster

O întrebare frecventă din partea clienților care achiziționează o centrală pe lemne este legată de formula de calcul a unui metru ster de lemn. În următoarele rânduri, noi vom discuta despre acest calcul, având în vedere importanta achiziționării combustibilului solid pentru centrală. Dat fiind faptul că lemnele se vând, cel mai frecvent, la metru ster, cunoașterea formulei de calcul este esențială pentru a evita eventualele înșelăciuni din partea comercianților de lemne.

Ce trebuie să știi despre calculul unui metru ster

Un metru ster de lemne reprezintă o stivă de lemne cu dimensiuni de un metru. Volumul acesteia este mai mic în comparație cu un metru cub de lemne, aici apărând confuziile care conduc deseori la situații neprietenoase pentru clienți.

În realitate, un metru ster de lemne este echivalent cu 0.65 – 0.66 metri cubi. Totuși, cantitatea exactă de lemn dintr-un metru ster variază în funcție de grosimea bucăților de lemn și de modul în care au fost aranjate. Adesea, unii comercianți lasă mai mult spațiu între lemne, rezultând astfel o cantitate mai mică de lemn de foc.

În ceea ce privește greutatea unui metru ster de lemn, aceasta este cuprinsă între 500 și 560 de kg pentru lemnul de foc. Practic, pentru a obține greutatea unui metru cub de lemn de esență tare ai nevoie de aproape două metri ster.

Este esențial de știut că un metru ster este mult mai mic decât un metru cub. Acest lucru se datorează faptului că lemnele pot fi aranjate astfel încât stiva să conțină o cantitate cât mai mică de lemn. Atunci când achiziționezi lemne pentru centrală, trebuie să ai acest aspect în vedere.

Sfaturi utile în achiziționarea de lemne

Nu confunda metrul cub cu metrul ster, deoarece există risc mare să te trezești cu mai puțin decât ai plătit. Dacă totuși optezi pentru metrul ster de lemne, este important să observi cu atenție cum au fost așezate lemnele. Acest lucru te va ajuta să eviți situațiile în care primești mai puțin decât plătești.

Consumul unui cazan pe lemne

Este dificil de estimat un consum standard al centralelor pe lemne, deoarece acesta variază în funcție de mai mulți factori. Trebuie considerată puterea energetică a lemnului, puterea centralei și suprafața care necesită încălzire.

Lemnul de foc poate fi de fag, stejar, brad, mesteacăn, pin, plop etc. Chiar și așa, consumul unei centrale pe lemne este suficient de avantajos încât să fie luat în considerare ca mod principal de încălzire.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: