Streinu Cercel: “Vi se poate trata gripa. Există un medicament care poate ameliora simptomele în doar 24 de ore”

Streinu Cercel, un renumit medic și fost director al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals” se întreabă de ce unii medici de familie nu recomandă cel mai eficient tratament pentru gripă de pe piață. Se referă la Oseltamivir, medicament cunoscut și sub numele de Tamiflu, care și-a dovedit eficacitatea chiar și la 24 de ore după administrare.

“Gripa se tratează cu antivirale și există un medicament, Oseltamivir, care îti poate ameliora simptomele în doar 24 de ore.

Este esențial să folosim aceste metode. Am observat că unii medici nu sunt dispuși să prescrie Oseltamivir, fie pentru că au fost sfătuiți în acest sens, fie pentru că nu consideră că ar fi util. Haideți să ne folosim la maxim capacitățile de înțelegere. Înțeleg abordarea defensivă în medicină și faptul că fiecare profesionist trebuie să acționeze în limitele competențelor sale, totuși, în situații ca aceasta, este necesar să ne unim forțele pentru a limita răspândirea virusului. Dacă unui pacient i se administrează Tamiflu, sau mai exact, Oseltamivir, îi oprim manifestările și previnem transmiterea virusului către alte persoane. Realizăm astfel două lucruri: pacientul se simte mai bine și nu pune în pericol sănătatea altora “, a declarat medicul.

De asemenea, doctorul a dezvăluit cu ceva timp în urmă care este cea mai eficientă metodă de tratare a febrei. Pentru a combate febra, există mai multe abordări. Este esențial ca organismul să rămână hidratat, deci se recomandă consumul de cantități mari de lichide. Odihna este la fel de importantă. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a menționat și o altă tehnică prin care poate fi redusă febra acasă.

“Cei mai vulnerabili sunt pacienții cu boli pulmonare, diabet zaharat, boli vasculare, boli renale cronice, cancer și afecțiuni ale sistemului nervos central. Dacă aveți febră, folosiți un prosoap umed pentru a aplica comprese, aceasta fiind o metodă mai eficientă decât orice pastilă de paracetamol sau nurofen. Țineți legătura cu medicul de familie prin telefon, acesta vă va sfătui cum să acționați”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: