Descoperă rețeta străveche a varzei murate perfecte: secretele lui Radu Anton Roman

Iată cum ea poti pregăti cea mai delicioasă varză murată! Această rețetă este unica, fiind transmisă de regretatul Radu Anton Roman tuturor celor pasionați de gastronomie.

Ingrediente pentru varză murată:

Aproximativ 20-25 de verze (cum încape într-o putină)

20 de crengi de mărar uscat

10 rădăcini de hrean

10 legături de cimbru uscat

1 pahar de boabe de piper

4-5 pumni de boabe de porumb

3-4 gutui coapte

sare grunjoasă, aproximativ 1,5 kg.

Mod de preparare:

Verza se lasă afară pentru aproximativ 15 zile, pentru a se înmuia. Butoiul se opărește și se lasă o zi cu apă și var, cam 1 kg, pentru curățire. După timpul respectiv, se clătește din nou, neapărat cu apa fiartă. Capacul (sau o pereche de sipci) trebuie de asemenea opărit bine. Pe fundul butoiului, găsit în pivniță, se adaugă un strat de sare, urmat de foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui. Varza se curăță de frunzele nefolositoare, se crestează în zona coceanului și se așează bine în butoi, cu partea cu coceanul în sus. Se mestecă sare peste fiecare varză, se completează cu rădăcini de hrean, mărar, porumb și cimbru, piper, felii de gutui și se adaugă alte verze, straturi successiv, până când butoiul este complet. În zona robinetului, se creează un fel de filtru din crenguțe de mărar, pentru a preveni astuparea și permiterea fermentării. Ultimul strat este de sare. Se potrivește capacul (sau sipcile) și se adaugă o piatră de gresie, pentru a presa bine varza; aceasta își va lăsa rapid sucul propriu.

Apoi, butoiul se acoperă cu un material textil curat și se lasă o zi și o noapte. Dacă după acest timp, varza nu a lăsat suficientă apă pentru a o acoperi, se poate adăuga apă fiartă și răcită, câtă este necesară pentru a o acoperi cu o palmă. După o săptămână se face prima aerare: se scurge butoiul printr-un robinet, se aerisește zeama, reîntorcându-se în butoi, de sus. Se gustă zeama și se adaugă mai multă sare dacă este necesar: fie se adaugă mai multă, fie se diluează cu apă. Butoiul, capacul, piatra se curăță cu ajutorul unui material textile înmuiat în rachiu tare. Aerarea se repetă, o data la o săptămană, până când varza s-a acrit suficient, apoi, la fiecare 10-20 zile (în funcție de temperatură). Varza murată este gata de consum în jur de 3 săptămâni.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: