Secretul murăturilor perfecte: crocante și aromate până primăvară

Murăturile sunt mult mai mult decât un simplu produs conservat, ele reprezintă o autentică “farmacie într-un borcan”. Așa ar numi mulți specialiști acest mod tradițional de conservare care nu doar păstrează vitaminele în legume, dar chiar amplifică multe proprietăți benefice. Murăturile au parte de o istorie de mii de ani și continuă să fascineze și astăzi.

Una dintre cele mai simple și mai vechi rețete de murături, pregătită de gospodinele din Bărăgan pentru iarna, este de-a dreptul delicioasă. Gogonelele verzi, pline de aromă, se combină perfect cu roadele toamnei în același recipient, amestecându-și aromele în simplitatea saramurei cu apă și sare. Această rețetă veche va răscoli gusturile oricui, indiferent de vârstă.

Gela Dumitrache, o gospodină pasionată de arta culinară din comuna Unirea, oferă o privire în interiorul cămării sale pline cu tot felul de preparate delicioase pe blogul ei cufarulcubucurii.wordpress.com.

Rețeta murăturilor perfecte pentru iarnă

Mai jos, aveți rețeta murăturilor reteta perfecte pentru iarnă în Bărăgan, crocante și aromate până primăvară.

Ingrediente:

– gogonele verzi și pârguite

– castraveți

– ardei kapia roșu și verde

– ardei iute și semi-iute

– conopidă

– țelină cu rădăcină și frunze

– morcovi

– sfeclă roșie

– sare grunjoasă

– usturoi

– un buchețel de cimbru

– mere (dacă aveți și gutui și pepene, eu am avut doar mere)

Notă: Cantitățile și proporțiile dintre legume le puteți alege în funcție de preferințe și de capacitatea recipientului.

Modul de preparare

Se spală și se curăță toate ingredientele. Gogonele se lasă întregi, dar puteti tăia restul legumelor după preferință.

Eu am tăiat: morcovii, rădăcina de țelină, sfecla roșie. Conopida am desfăcut-o în buchețele, merele le-am tăiat în sferturi, usturoiul l-am lăsat întreg.

După ce am așezat legumele alternativ în recipient, am pregătit saramura: la un litru de apă fiartă, am adăugat o lingură cu vârf de sare grunjoasă (așa se face murătura, nu cu sare iodată!) și buchețelul de cimbru, am lăsat 10 minute și apoi am turnat în recipient până când zeama acoperă legumele.

Am pus un capac provizoriu și abia după 24 de ore, când legumele s-au înmuiat puțin și s-au așezat în borcan, am mai completat, dacă a fost cazul, și am sigilat recipientul.

Eu nu vântur niciodată murăturile, dar nu fac floare datorită fierberii apei. Este un procedeu moștenit din familie, o valoare culinară prețioasă pe care o respect și o împărtășesc cu plăcere.

După ce am terminat procesul, am pus borcanul în pivniță la păstrare și l-am deschis după cel puțin o lună. Murăturile sunt delicioase alături de multe mâncăruri de post sau pe bază de carne, dar merg perfect și în diverse salate. Să aveți spor la murăturit!

DISTRIBUIE CU PRIETENII: