Ardeii, de toate soiurile, sunt originari din regiunile sud-americane unde au fost cultivate acum 2000 de ani. Abia în anul 1493, după ce America a fost descoperită, aceste legume au ajuns în Europa.
Ardeiul a fost încorporat în nenumărate preparate, fiind apreciat pe scară largă, nu doar în Europa, dar și în India sau țările din sud-estul Asiei. Printre cele mai cunoscute tipuri de ardei se numără: ardeii grasi (numiți și bell peppers), Capia, banana peppers, Pimiento (o variantă a ardeiului gras, însă mai ascuțit la vârf), habaneros (de culoare maro) și ardeii Serrano (al căror gust se aseamănă cu cel al ardeiului iute, însă au dimensiuni semnificativ mai mari).
Ardeii copti se regăsesc în multe culturi, nu doar în cea românească. Fiind ușor de digerat și pierzând foarte puțin din nutrienții lor în procesul de coacere, sunt foarte sănătoși, în special pentru persoanele cu stomac sensibil.
245 Cum să alegeți ardeii perfecți pentru copt
În căutarea ardeilor ideali pentru copt, recomandarea este să optați pentru cei tari, cu coaja subțire, lucioasă, și fără pete. Ardeii mari și maturi sunt cei mai potriviți pentru acest proces. Spre diferență de vinete, ardeii mari sunt considerați mai gustoși. Ardeii carnoși, cu forme regulate, sunt cei mai indicati, întrucât dacă alegi un ardei cu formă neregulată, acesta se poate coace neuniform, ceea ce va rezulta în zone fie arse, fie necoapte.
568 Procesul de coacere a ardeilor
Ardeii pot fi copti pe orice suprafață plană și suficient de caldă. Cel mai adesea, gospodinele aleg să-i coacă pe o tavă sau o plită așezată pe aragaz. Dacă ai un grătar la îndemână, cu atât mai bine. Gustul obținut va fi remarcabil.
789 Decojirea ardeilor
Dupa coacere, cea mai simplă modalitate de a îndepărta coaja ardeilor este de a-i depozita într-un vas de inox, cu capac. În aproximativ 10 minute, coaja se va desprinde ușor. O altă metodă este de a-i pune în pungi ermetice. Există și varianta de a presăra sare peste ardeii călduți, coaja devenind astfel mai simplu de îndepărtat după o oră. În ceea ce privește depozitarea în apă, aceasta este o variantă neindicată pentru că ardeii vor absorbi apa, pierzându-și savoarea. Decojirea este mai ușoară când ardeii sunt calzi, așa că recomandarea este să începi acest proces imediat după coacere.
Un vas cu apa poate fi util pentru a te curăța de resturile de coajă care rămân pe mâini după decuratul ardeilor. După coacere, poți transforma ardeii într-un piure cu maioneză, fiind o garnitură perfectă pentru pui, sau un piure de ardei roșii cu ulei, în loc de maioneză, fiind excelent pentru pește.
913 Beneficiile nutriționale ale consumului de ardei
Ardeii, indiferent de soiul lor, sunt printre cele mai sănătoase legume pe care le putem consuma în perioada verii. Aceștia abundă în vitamine, antioxidanți și minerale, toate esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Cea mai sănătoasă metodă de consum este sub formă crudă, în salate sau ca suc proaspăt. Totuși, proprietățile nutritive se păstrează și după procesele de murare sau coacere. Capsaicina, principalul compus activ din ardei, este cel care dă culoarea acestora, cea mai mare cantitate fiind prezentă în ardeii roșii. Aceasta substanță este un anticoagulant eficient, contribuind la prevenirea infarctului miocardic sau a accidentelor vasculare cerebrale.
Indiferent de soi, toți ardeii sunt surse importante de vitamina C. Însă, un ardei gras verde conține de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar un ardei rosu iute are de 330% mai multă vitamina C decât o portocala. În 100 de grame de ardei găsim 125 mg de vitamina C, care reprezintă 100% din doza zilnică recomandată. Ardeii mai conțin și alte vitamine precum vitamina B6 (0,8 mg) și vitamina K (0,45 mg). Vitamina A, sub forma de beta-caroten, este și ea prezentă în ardei. Acesta este un antioxidant puternic care luptă împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi și reduce daunele asupra arterelor, nervilor și țesuturilor.