Agrisa Indiana face parte din acel grup de plante celebre și folosite frecvent în medicină. De peste 500 de ani, aceste fructe, cu niște beneficii uimitoare, sunt utilizate de către indieni. Ele contribuie la îmbunătăţirea sistemului imunitar și au proprietăti de întinerire a organismului.
Acest fruct nu este doar în centul atenției pentru indieni, dar și pentru restul populației mondiale datorită gustului său unic – o combinație de dulce-acru, puțin picant și amărui.
1 Agrisa este echivalent cu 20 de lamai
Într-o greutate de 100 g de agrise proaspete, se găsesc 470-680 mg de vitamina C. Studiile științifice au demonstrat că acest fruct este cel mai puternic antioxidant existent.
Vitamina C este cu certitudine importantă pentru funcționarea organismului – combate radicalii liberi, întărește sistemul osos, sistemul imunitar și curăță vasele de sânge, totodată stimulând producția de leucocite.
Însă agrisa oferă mult mai mult decât vitamina C. În compoziția sa se găsesc și alte elemente beneficiare, cum ar fi flavonoide, tanini și minerale. Proprietățile sale ne pot ajuta să scăpăm de tuse, durere în gât și pot diminua alte probleme respiratorii, inclusiv astm și bronșită.
Agrisa – un aliat împotriva diabetului
Aceste fructe sunt benefice pentru funcționarea normală a ficatului, a pancreasului, reduc balonarea și durerile. Consumul regulat de agrise poate ajuta la reducerera nivelului de zahăr din sânge (in special pentru persoanele cu diabet de gradul 2), stabilizând secretia de insulina.
Studiile au arătat că consumul zilnic de 3 grame de pulbere de agrise poate avea rezultate mai bune decât multe medicamente pentru diabet de pe piață.
Contribuții remarcabile la sănătatea părului
Pulberea de agrise se poate combina cu puțină apă și poate fi aplicată pe scalp prin mișcări de masaj. Acest amestec poate ajuta la regenerarea fibrei capilare, la hidratarea și strălucirea părului. Se lasă să acționeze pe parcursul a 30 de minute până la o oră, după care se clătește.
Un detoxifiant natural pentru ficat
Studiile au confirmat importanța agrișelor în tratamentul ficatului. Acestea au capacitatea de a proteja ficatul de efectele adverse ale medicamentelor (in special cele împotriva tuberculozei) și de a elimina toxinele.
Unde găsim aceste fructe minune?
În România cultivarea acestor fructe nu este foarte răspândită, în principal din cauza lipsei tradiției de consum. Regiunile centrale ale țării, precum Harghita și Covasna, cultivă această plantă datorită unei oarecare tradiții în consumul de agrise și, mai izolat, în zona de vest a României.
Dacă privim către vecinii noștri, ungurii și germanii, speriem că ei consumă aceste fructe în cantități mari. Și datorită cererii semnificative de agrise, cei care au plantații de aceste fructe le vând în principal la export”, așa cum menționa inginerul Orlaie, proprietarul unei afaceri de la Hida.