Cum să coaceți cozonacul perfect: durată și temperatură

Cozonacul, starul incontestabil al mesei de sărbătoare a românilor, necesită tehnici speciale de preparare pentru a atinge gradul de perfecțiune dorit. Constantinii cunoscători în arta patiseriei ne sfătuiesc că un cozonac “ideal” trebuie să fie pufos, cu o culoare aurie și un gust divin. Pentru a te bucura de un astfel de desert, este vital să acorzi atenție unei serii de factori, fiind deosebit de importantă temperatură adecvată de coacere.

Întrebarea referitoare la durata de coacere a cozonacului este una destul de frecventă. După ce ai depus efortul de a-l frământa, l-ai așezat în tava de copt și l-ai introdus în cuptor, te întrebi: cât timp trebuie să-l lași la copt și la ce temperatură? Răspunsul variază în funcție de tipul de cuptor folosit:

În cazul cuptoarelor electrice: reglează timpul de coacere la 50 de minute, la o temperatură de 185 de grade Celsius, cu sursa de căldură orientată doar de jos, pe al doilea rând de la baza cuptorului.

În ceea ce privește cuptoarele pe gaz: lasă cozonacul să se coacă tot timp de 50 de minute, pe raftul cel mai de jos, la o temperatură medie.

La finalul celor 50 de minute, aplică testul cu scobitoarea. Dacă aceasta iese acoperită cu aluat, înseamnă că cozonacul nu este gata și trebuie să-l mai lași în cuptor. De regulă, mărește timpul de coacere cu încă 5 minute, doar dacă cojonacul nu a dobândit o nuanță aurie. În acest caz, reglează cuptorul astfel încât sursa de căldură să provină doar de sus (în cazul cuptorului electric).

Când vine vorba de temperatura de coacere a cozonacului, pentru gospodinele versate, frământarea unui aluat perfect nu reprezintă o provocare. Însă nu toată lumea se pricepe la arta culinăriei, așa că mulți aleg să cumpere cozonacul deja copt. Cu toate acestea, cozonacul gătit în propria bucătărie va fi întotdeauna mai gustos și mai pufos dacă ții cont de câteva trucuri utile.

Spre exemplu, este crucial să nu deschizi ușa cuptorului în primele 20 – 25 de minute de coacere. Dacă temperatura este prea înaltă, cozonacul își va forma o crustă la superficie și nu se va mai dezvolta cum trebuie.

În ceea ce privește temperatura de coacere a cozonacului, acesta trebuie să fie expus la o sursă de căldură moderată. În caz contrar, există posibilitatea ca suprafața cozonacului să se ardă iar interiorul să rămână crud. Pentru cuptoarele electrice, trebuie să le preîncălzești la 180 de grade Celsius, apoi să aștepți câteva minute înainte de a adăuga tava cu cozonac. După ce introduci cozonacul în cuptor, reduce temperatura la 175 de grade.

Temperatura de coacere a cozonacului în cuptoarele pe gaz

Conform cunoscătorilor culinari, este recomandat să așezi o tavă cu apă sub cea cu cozonac. De ce să procedăm astfel? Se pare că această metoda asigură faptul că cozonacul nu se va arde în partea de jos. Pentru cuptoarele pe gaz, cozonacul trebuie să fie copt la foc mic.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: