Secretul sarmalelor de post de la Mănăstirea Prislop

Poate pentru unii perioada de post este o provocare gustativă. însă, o bucată de bun sfat este să experimentezi cât mai multe feluri de mâncare de post, pentru a te bucura de varietate și de beneficiile aduse de mâncarea pe bază de legume. Iată cum soră de la Mănăstirea Prislop pregătește sarmalele de post.

Lista de ingrediente:

O vază mare murată,

450 g ciuperci champignon,

Un morcov mare – ras fin,

O felie mică de țelină rasă,

O ceapă măricică tocată foarte fin,

130 g de orez,

300 ml suc de roșii,

3 linguri de pastă de roșii,

1-3 frunze de dafin,

O linguriță de cimbru uscat,

Jumătate dintr-o legătură de pătrunjel verde tocat mărunt,

Sare, piper proaspăt măcinat, boabe de piper,

2 crenguțe de cimbru,

Un praf de oregano,

2-3 linguri de ulei, apă fiartă.

Cum se prepară?

Pui la călit ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri de ulei, până când aceasta devine sticloasă. În acest moment adaugi jumătate din cantitatea de morcov ras și le călești împreună încâteva minut.

Addaugi ciupercile tocate mărunt la amestecul precedent și continuă să calim până când ciupercile se înmoaie ușor. Apoi, adaugă orezul bine spălat și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt.

Acum, pui frunza de varză în palmă și așezi compoziția de ciuperci cu orez (aproximativ o lingură) pe lățimea frunzei, astfel încât să rămână 2 cm liberi la fiecare capăt al frunzei.

Rulăm sarmaua și iți intruducem capătul mai îngust în interior, să nu se destrame sarmalele la fierbere. De asemenea, câteva frunze de varză le taie julien și le pune pe fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelina rasă fin.

Amestecă sucul de roșii cu pasta și pui 1/3 din cantitatea inițială peste varza julien. Apoi, începe să aranjezi sarmalele cu ciuperci și orez. Adaugă crenguțele de cimbru și presăra peste ele puțin oregano uscat.

După ce termini de așezat sarmalele toarnă restul de suc de roșii. Adaugă încă un strat de varză tăiată julien și boabele de piper. Apoi, turnează uleiul și apa fiartă până la nivelul sarmalelor. Pune la fiert pentru aproximativ 30 de minute la foc mic-mediu cu capac și ai grijă să adaugi apă dacă observi că este nevoie.

După acestea, pune la cuptor pentru 45-50 de minute (în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius). Sarmalele se servesc calde și poți să le acompaniezi cu mamaligă și ardei iute.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: