Cum să gătești îndrăgitele chiftele mănăstirești de post

În ciuda faptului că rețeta este rar întâlnită în cărțile de bucate, mai degrabă orientate spre ingredientele de origine animală, acest preparat este foarte răspândit în mânăstiri și în gospodăriile ortodoxe.

Gândiți-vă la delicioasele „chiftele de fasole boabe cu garnitură de orez”, conform modului în care este menționată în volumul “Mâncăruri și dulciuri de post”, scris de prezbitera Garoafa Coman și publicat în 1994, de către Editura Bizantină.

Ingrediente:

2 căni de fasole boabe

2-3 felii de franzelă

1 cană de orez

1 ceașcă de ulei

2 cepe

5-6 căței de usturoi

1 morcov

1 păstârnac

2 frunze de dafin

1 legătură de mărar

1 legătură de pătrunjel

50 de grame de făină

sare

cimbru (după gust)

Modul de pregătire:

Începem prin a fierbe fasolea după metoda obișnuită. După schimbarea primei ape, introducem morcovul, păstârnacul și ceapa, toate tocămite. Se adăugă frunzele de dafin și sare după gust.

Când fasolea este bine fiartă, se scurge de zeamă (Nu uitați! Păstrați zeama, va fi necesară mai târziu) și, într-un bol, se adaugă pâinea (umedă cu zeama de fasole), usturoiul zdrobit, un pic de cimbru, dar și mărarul și pătrunjelul tocămite.

Amestecăm bine compoziția, apoi trecem totul prin mașina de tocat (sau la blender, dacă aveți). Compoziția se modelează apoi sub formă de bile (chiftele), cu un diametru ideal de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (daca le faceți plate, caz în care grosimea trebuie să fie de aproximativ un centimetru).

Se trec chiftelele prin făină și se prăjesc în ulei bine încins. Cu zeama restantă de la fiertul fasolei, se pregătește o garnitură de orez. Proporția ar fi de trei căni de zeamă la o cană de orez.

Prepararea orezului este cea standard, dar, după ce acesta a fiert (nu uitați de sare!), este recomandat să-i adăugați mult mărar.

Prezbitera Garoafa Coman ne sfătuiește și ne indică faptul că această delicioasă mâncare este și mai savuroasă dacă orezul este servit rece.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: