În medicina populară, gutuia este bine cunoscută ca una dintre cele mai sănătoase fructe. Bogată în vitamine și minerale precum provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf și cupru, gutuia este un adevărat elixir pentru organism. De asemenea, acest fruct conține și apă, zaharuri, acizi organici, pectine, proteide, tanin, mucilagii (în special în sâmburi).
In medicina naturistă, gutuia este apreciată pentru proprietățile sale antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispastice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante și tonice.
Ceaiul de gutui, îndulcit cu puțin zahăr, este un remediu excelent împotriva tusei și răgușelii. În caz de amigdalită sau răceală, se recomandă ceaiul din frunze de gutui, combinat cu flori de tei. Sucul extras din frunzele de gutui poate fi aplicat pe răni infectate, iar ceaiul care conține sâmburi de gutui, zahăr candel și tărâțe de grâu este util în ameliorarea simptomelor tusei. Ceaiul din frunze uscate de gutui poate fi utilizat suplimentar în cazul insuficienței cardiace și al bolilor de ficat.
Gutuia reprezintă un ajutor de nădejde în lupta împotriva afecțiunilor pulmonare, datorită abilității sale de a întări organismul. Acest fruct stimulează apetitul și este benefic pentru persoanele anemice, pentru cele slăbite, în convalescență, pentru copii și persoanele în vârstă. Gutuia se remarcă prin efectul său fortifiant asupra ficatului și pancreasului.
De asemenea, gutuia poate avea un efect pozitiv asupra persoanelor care suferă de tuberculoză. Acest fruct este foarte bogat în acid citric și pectină – substanțe care au un rol benefic asupra sistemului circulator, ajutând la scăderea tensiunii arteriale. Gutuia se recomandă în caz de astm, bronșită, colon iritabil, dureri articulare, eczeme, enterită, enterocolită, faringită, hemoragii uterine și intestinale, hemoroizi, hepatită, hiperaciditate gastrică, hipertensiune arterială, afecțiuni respiratorii și insuficiență hepatică.
Gutuia ajută la calmarea iritațiilor gastrice, datorită conținutului ridicat de tanin și pectină.
O altă veste bună este că gutuile, fiind bogate în antioxidanți valoroși, pot contribui la prevenirea unei game largi de boli, inclusiv cancerul, prin neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi.
Potasiul este esențial în menținerea tensiunii arteriale în parametri normali. Consumând gutui, un fruct bogat în potasiu, faci un pas important pentru reglarea tensiunii arteriale și reducerea riscului de ateroscleroză, boli cardiace și infarct.
Beneficiile gutuilor sunt numeroase și diverse. Aceste fructe pot fi consumate proaspete, sub formă de ceaiuri (infuzie, decoct), suc proaspat, sirop, dulceață, jeleu sau compot.
În cazul în care te confrunţi cu greaţă sau dureri articulare, se recomandă decoctul de gutui. Pentru a-l prepara, ai nevoie de câteva bucăţi de gutuie care se fierb timp de 5 minute în 250 ml de apă, la foc mic. Se poate consuma călduţ şi, după preferinţe, îndulcit.