Secretul cozonacului perfect după rețeta Gabrielei Cristea

Gabriela Cristea, o cunoscută prezentatoarea de la Antena Stars, a făcut publică rețeta sa pentru desertul favorit în perioada Paștelui – cozonacul. Aceasta este surprinzător de simplă, iar vedeta ne învață și câteva trucuri utile în realizarea lui.

Iată ingredientele necesare pentru prepararea a trei cozonaci:

1 kilogram de făină

300 de grame de zahăr

250 de grame de nuci

Unt

Ulei

Zahăr pudră

14 grame de drojdie

Zahăr vanilat Bourbon

Ciocolată

Un strop de sare

400 de mililitri de lapte

3 ouă întregi şi 3 gălbenușuri

3 albușuri necesare pentru cremă

Înainte de începerea preparării, Gabriela subliniază importanța lăsării ingredientelor să ajungă la temperatura camerei cu câteva ore înainte. De asemenea, ea sfătuieşte să se evite curentul sau temperaturile scăzute în camera unde se prepară desertul.

Modul de preparare este la fel de simplu:

Se începe cu maiaua pentru cozonaci, care se obţine din 10 ml de lapte călduţ, 15 grame de drojdie şi o linguriță de zahăr. Aceasta se amestecă cu o cantitate mică de făină. Vedeta urmează un proces de dospire în două etape: restul de aluat dospit pentru 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 40°C, apoi se repetă acest pas la temperatura camerei pentru alte 10 minute. Între dospiri, aluatul se porționează şi se lasă să se odihnească încă 10 minute, timp în care se prepară crema de albuşuri, ciocolată și nuci.

Pentru trei cozonaci pufosi, Gabriela bate 3 albușuri spumă cu un strop de sare, apoi adaugă 3-4 linguri de zahăr și ciocolată. Crema se incorporează cu grijă, folosind o paletă de silicon, pentru a nu i se distruge textura aerată.

Potrivit Gabrielei Cristea, un semn că aluatul de cozonac a fost bine frământat şi dospit este apariția “bulelor” în aer. Crema obținută se întinde peste aluat, apoi acesta se taie în două, se rulează separat, apoi se împletesc. Cozonacii astfel pregătiți se pun în tavă și se lasă din nou la dospire.

Un alt truc de nerefuzat al Gabrielei este acoperirea tavilor cu saci de plastic înainte de a fi puse înapoi în cuptor pentru ultima etapă de dospire care durează aproximativ 90 de minute.

Înainte de coacere, cozonacii se ung cu albuş de ou frecat cu un strop de sare. Timp de 25 de minute cuptorul nu se deschide, iar temperatura de coacere trebuie să fie de 170-175°C. Pentru a evita ca aceștia să se ardă, se reduc cu 10 grade și se mai coc încă 25 de minute, acoperiți cu folie de aluminiu. La final, cozonacii se ung cu un amestec de apă și zahăr pentru a obține un aspect lucios și pentru a-i menține moi.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: