Ne deschidem povestea culinară cu câteva dintre rețetele preţuite de călugăriţe la Mănăstirea Păsărea.
Ghiveci călugăresc
Ingrediente:
3 cartofi de mărime potrivită,
2 morcovi,
2 ardei grași,
1 dovlecel,
jumătate de conopidă,
jumătate de varză,
o mână de fasole verde,
o țelină,
2 cepe,
4 roșii potrivite,
o linguriță de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion,
2 linguri de pătrunjel verde tocat,
2 linguri de ulei,
sare după gust.
Mod de preparare:
Toate legumele se spală, se curăță de coajă unde este cazul şi se taie în cuburi mici. Peste cepele călite în ulei încins se adaugă legumele și ardeii tăiați în bucățele, se pune sare și se stinge cu apă și bulion sau pastă de tomate. La cuptorul setat la foc potrivit, ghiveciul călugăreresc va sta o oră. În momentul în care este aproape gata, se presară pătrunjel verde și pasta de tomate.
Descoperă aici și rețeta sarmalelor de post, cu un gust deosebit, direct de la mănăstire.
Iahnie de fasole
Ingrediente:
o cană de fasole boabe albă,
5 cepe mari,
150 ml ulei,
2 morcovi,
1 linguriță de boia dulce,
6 căței de usturoi,
sare după gust, tarhon sau cimbru,
1 linguriță pătrunjel verde tocat,
1 linguriță pastă de tomate.
Mod de preparare:
Fasolea băgată în apă de cu seară se fierbe cu morcovi, tarhon sau cimbru până devine moale. Se pune uleiul la încins într-o cratiță pentru a căli cele 4 cepe rămase. Odată ce s-a rumenit ceapa, se adaugă pasta de tomate, boiaua de ardei, fasolea strecurată, o dată cu legume și sare după gust. Se fierbe până scade bine și la final se presară pătrunjel verde tocat.
Mâncare de ciuperci
Ingrediente:
250-300 g ciuperci de crescătorie,
2 linguri ulei,
1 lingură mărar verde tocat,
3 linguri vin,
1 linguriță făină,
sare, piper după gust.
Mod de preparare:
Ciupercile curățate și tăiate mărunt se pun la fiert alături de ulei într-un vas. După adăugarea făinii, diluată în vin, și a mărarului, se va mai lăsa la foc timp de 15 minute. Puteți alege să o serviți ca atare sau alături de cartofi fierți.
Chifteluțe mănăstirești de post
Ingrediente:
2 căni de fasole boabe
2-3 felii de franzelă
1 cană de orez
1 ceșcuță de ulei
2 cepe
5-6 căței de usturoi
1 morcov
1 păstârnac
2 frunze de dafin
1 legătură de mărar
1 legătură de pătrunjel
50 grame de făină
sare
cimbru (după gust)
Cum se prepară:
Fasolea fiartă în mod obișnuit, odată cu morcovul, păstârnacul și ceapa, se lasă la scurs, după care se amestecă cu pâinea înmuiată în zeama sa, usturoiul pisat, cimbru, mărar și pătrunjel. Compoziția se modelează sub formă de bile sau chiftele. Chiftelele date prin făină se prăjesc în uleiul foarte bine încins. Garnitura perfectă este un orez pregătit din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei.
Potrivit preotesei Garoafa Coman, mâncarea este mult mai bună dacă orezul este servit rece.