Am degustat acest fel de mâncare pentru prima dată cu aproape cincisprezece ani în urmă, iar de atunci îl pregătesc periodic pentru a îi răsfăța pe cei dragi. Delicios – acest cuvânt nu este suficient de puternic pentru a ilustra acest festin al gusturilor. Este chiar o delicatesă extraordinară.
Pentru a găti ciolanul de porc în bere neagra, veți avea nevoie de:
Ciolan de porc – 1,5-2 kg
Bere neagra – 1,5-2 litri
Ceapa – 1 bucata
Morcovi – 2 bucati
Usturoi – o capatana medie
Foi de dafin – 3 bucati
Cuisoare – 3-4 bucati
cartofi – 4-5 bucati (dupa preferinta)
Piper negru si piper cu aroma – cate 6-7 boabe
Sare – 1 lingura
Miere – 2-3 linguri
Sos de soia – 2 linguri
Suc de rosii – 200ml
Pentru a prepara ciolanul de porc în bere neagra urmăriți următorii pași:
Poziționați ciolanul de porc într-o oală adâncă, turnați berea, puneți-o pe foc și aduceți la fierbere, îndepărtați spuma.
Diminuați căldura, adăugați ceapa curățată, morcovii (tăiați aceștia în jumătate pe lungime dacă doriți), cățeii de usturoi și condimentele, fierbeți timp de 2 ore sub capac, la o căldură blândă, rotind din când în când ciolanul. Cu jumătate de oră înainte de finalizarea coacerea, adăugați sarea.
Începeți fierberea cartofilor tăiați în jumătăți sau în forma care vă place cel mai mult. Lăsați-i să clocotească și scoateți-i înainte să fie complet fierți.
Extrageți ciolanul din oală și lăsați-l să se usuce ușor (puteți utiliza șervețele de hârtie pentru ștergere).
Preparați un sos folosind sucul de roșii: adăugați miere și sos de soia la 200 ml de suc de roșii (la o temperatură de sucului de 40 de grade Celsius), amestecați.
Montați ciolanul în cuptorul preîncins la 160 de grade Celsius, turnați sosul, aranjați cartofii și coaceți în cuptor timp de 30 de minute. La fiecare 5 minute, turnați sosul peste ciolan. Pentru o coacere uniformă, puteți roti ciolanul – rezultatul va fi o coajă rumenă deosebită pe întreaga suprafață.