Vitamina miraculoasă: protectorul inimii, osoaselor și gezătorul diabetului

Surpriză: o astfel de vitamină există cu adevărat!

Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt – oamenii de știință ne asigură de acest adevăr.

Nu este altceva decât vitamina D, un compus vital obținut din lumina solară, unele alimente și suplimente.

Tainele vitaminei D pentru sănătate

Să explorăm beneficiile impresionante ale acestei vitamine pentru sănătatea noastră:

protejează și întărește sistemul osos la orice vârstă

Vitamina D optimizează absorbția calciului din alimente. Pentru persoanele în vârstă, un aport zilnic de vitamina D previne fracturile și combate fragilitatea osoasă. La copii, aceasta contribuie la o dezvoltare armonioasă a sistemului osos și combate rahitismul – o boală ce se manifestă prin deformarea oaselor, prezența unor genunchi umflați și oase fragile, susceptibile la fracturi.

legătura dintre vitamina D și scleroza multiplă

Deși scleroza este o boală autoimună, nu există încă un consens științific clar despre posibilitatea vitaminei D de a preveni această afecțiune.

diabetul și vitamina D

Unii experți susțin că există o legătură în strânsă legătură între acestea, dar nu se știe cu certitudine care dintre ele cauzează cealaltă.

De pe o parte, se crede că administrarea suplimentelor de vitamina D poate preveni diabetul de tip 2. Însă, pe de altă parte, surplusul de grăsime corporală, caracteristic pacienților cu diabet, poate duce la scăderea nivelului de vitamina D în organism.

vitamina D și slăbire

Există studii care confirmă că nivelurile de vitamina D sunt extraordinar de scăzute la persoanele obeze. Grăsimea reține vitamina, împiedicându-i să ajungă în organism și să-și îndeplinească funcția.

Nu se știe însă cu precizie dacă obezitatea este un factor care cauzează deficitul de vitamina D sau este invers.

Un studiu restrâns sugerează că persoanele care urmează un regim caloric restrictiv și iau vitamina D pot slăbi mai rapid și mai ușor.

rolul vitaminei D în combaterea cancerului

Există dovezi tangibile că vitamina D poate fi un aliat de nădejde în prevenirea și tratarea multor forme de cancer, de la cel de colon, de sân sau de prostată. În plus, nivelurile scăzute de vitamina D pot contribui la declinul cognitiv specific îmbătrânirii.

În schimb, un nivel crescut de vitamina D poate crește riscul de cancer pancreatic, dacă nu se respectă un regim alimentar echilibrat, dacă greutatea nu este menținută în limitele normale și dacă se cedează în fața sedentarismului.

vitamina D și depresia

La o primă vedere, acestea par să nu aibă vreo legătură. În realitate, situația este exact inversă. Vitamina D joacă un rol esențial în dezvoltarea și funcționarea cerebrală, iar studiile arată că administrarea de doze mari de vitamina D se asociază cu o ameliorare vizibilă a simptomelor depresiei.

Surse bogate în vitamina D

În sezonul estival, doar expunerea la soare timp de cel puțin 15 minute pe zi este suficientă pentru a obține o doză adecvată de vitamina D. Evident, este important să ne protejăm pielea cu cremă solară și pălărie pentru a preveni insolația. În sezoanele mai puțin prietenoase cu soarele, vitamina D poate fi obținută prin alimentație.

Sursele naturale cele mai bogate sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenușul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, produsele lactate, etc.

Dacă acestea nu sunt suficiente, puteți recurge la suplimentele alimentare cu vitamina D, disponibile în două forme: D2 – ergocalciferol (tipo identic cu cel din alimente) sau D3 – colecalciferol (forma obținută prin expunerea la soare).

Simptomele carenței de vitamina D

Pentru început, trebuie să cunoaștem factorii de risc. Printre aceștia se numără: vârsta peste 50 de ani, pielea închisă la culoare, locuirea în țările nordice, supraponderalitatea, obezitatea sau subiecția la o intervenție de bypass gastric, intoleranța la lactate și suferința de boli hepatice sau digestive, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă.

Înțelegând care sunt factorii de risc, veți putea identifica dacă aveți o lipsă de vitamina D dacă: aveți frecvent dureri de oase, slăbiciune musculară, probleme cu vederea, somnolență diurnă, oboseală rapidă, sete permanentă, etc.

Pentru siguranța dumneavoastră, puteți apela la medicul dumneavoastră, care poate efectua un test simplu de sânge pentru a determina nivelul de vitamina D din organism.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: