Fructele ce promit sănătatea ta: bogate în antioxidanți și reglează tensiunea arterială

Afișând o calitate superioară în domeniul sănătății, afinele sunt recomandate să fie integrate în dieta de zi cu zi. Bogate în nutrienți și cu o conținut scăzut de grăsimi și calorii, afinele au fost supranumite “comorile naturii” datorită valorilor lor nutriționale.

Originare din America de Nord, unde erau consumate de populațiile native cu mii de ani înainte de sosirea europenilor, afinele au început să fie cultivate în Europa în anii 1930. În România, cultura afinelor pentru producția la scară largă a fost dezvoltată începând cu anul 2018.

Îmbinând calorii reduse cu o multitudine de substanțe nutritive, afinele aduc pe masă o plăcere culinară cu beneficii notabile pentru sănătate. În 100 de grame de afine vei găsi 57 de calorii, 84% apă, 0,7 grame de proteine, 14.5 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr, 2.4 grame de fibre și 0,3 grame de grăsimi.

În plus, afinele constituie o sursă importantă de vitamina C, B6, E, K, magneziu și conțin cantități esențiale de cupru, seleniu, zinc și fier. Aceste fructe sunt recomandate inclusiv persoanelor care suferă de diabet, datorită indexului lor glicemic scăzut.

De asemenea, afinele conțin compuși precum antioxidanții, antocianinele, resveratrolul și quercitina, elemente vitale care susțin sănătatea organismului.

Fructele sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra organismului. Afinele, în mod special, regulează tensiunea arterială datorită conținutului de flavonoide. Aceste substanțe nu numai că sprijină lupta împotriva bolilor de inimă, dar și reduc riscul de depresie și îmbunătățesc dispoziția.

Un efect deosebit al afinelor este acela de îmbunătățire a memoriei. Antioxidanții din fructele de afin interferează cu declinul cognitiv și sprijină comunicarea între celulele creierului.

Fructele de afin sunt recomandate și persoanelor care suferă de diabet, deoarece conțin compuși bioactivi și cantități reduse de zahăr. În plus, aceste fructe previn infecțiile urinare, prin impedimentul contaminării pereților vezicii urinare cu bacterii, cum ar fi E.coli, datorită prezenței substanțelor anti-adezive din compoziția lor.

Afinele sunt și o sursă de carotenoizi (luteină, zeaxantină) și flavonoide (resveratrol, quercitină), esențiali pentru sănătatea ochilor. În plus, antocianinele, responsabile și pentru culoarea albastră a fructelor, ajută la eliminarea metalelor grele din organism.

Întărirea sistemului imunitar este un alt beneficiu al afinelor, antioxidanții fiind responsabili pentru prevenirea apariției virușilor și bacteriilor.

Specialiștii îți recomandă să consumi afinele proaspete, încorporate în gustări, smoothie-uri sau sucuri. Acestea sunt delicioase și în combinație cu clătite, brioșe, iaurt sau cereale și pot fi folosite chiar și în salate, alături de nuci, spanac și brânză feta.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: