Descoperiți adevărul despre ingredientele pateului vegetal Bucegi, potrivit lui Dragoș Pătraru

Dragoș Pătraru prezintă compoziția misterioasă din spatele pateului vegetal Bucegi.

Potrivit interpretării sale a etichetei produsului, pateul vegetal Bucegi include următoarele ingrediente: apă, ulei de floarea soarelui, ciuperci la proporție de 5%, proteină vegetală din soia, amidon de grâu și de porumb, sare iodată, polifosfați stabili, emulsifianți, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri citrici ai mono și digliceridelor cu acizi grași, arome, sirop de glucoză, condimente, muștar, țelină și potențiatori de aromă.

Dragoș Pătraru propune apoi o denumire alternativă în ediția sa “Starea Sănătății”: „Bucegi vegetal cu stearil 2 lactil de sodiu, esteri citrici ai mono și digliceridelor cu acizi grași și gumă xantan”.

Pentru a ajunge la concluzia că este „mai bine să mănânci o jumătate de porc”, Pătraru a analizat cu minuțiozitate etichetele a șase pateuri vegetale diferite.

Afirmă că există pateuri autointitulate „sănătoase” cu 24 de ingrediente, etichetele lor fiind “lungi ca un manual de chimie”. De asemenea, oferă în emisiune trei rețete sănătoase pe bază de năut, propuse de Elena Pavel.

Pătraru a analizat următoarele produse: „Pate Moldova în Bucate”, „Pate vegetal cu ardei Ardealul”, „Pate Vegetal – Tomis”, „Pate vegetal cu ciuperci Bucegi”, „Sadu Pastă vegetală, „Mandy pastă vegetală cu spanac”.

Avem aici o prezentare scurtă a ingredientelor și compoziției nutriționale ale fiecărui produs studiat:

1. **Moldova în bucate – 30g**: 13 ingrediente, incluzând apă, ulei vegetal de floarea soarelui, proteină vegetală din soia, amidon din cartofi, arome, condimente și extract de condimente, sare, zahăr, dextroză, agent de îngroșare (caragenan), antioxidanți (acid ascorbic, eritorbat de sodiu), colorant (carmină).

2. **Ardealul vegetal cu ardei cu Fainoșag – 100g**: 11 ingrediente, incluzând apă, ulei vegetal de floarea soarelui, proteină vegetală din soia, amidon modificat din cartofi, amidon din grâu, legume deshidratate (2%, ceapă, țelină), sare, agent de îngroșare (caragenan), condimente, stabilizatori (difosfați), arome naturale. Are 23g grăsimi, 5.4 g glucide, 2.8 g proteine, 1.2 g sare.

3. **Tomis vegetal – 100g**: Are 14 ingrediente incluzând apă, ulei de floarea soarelui, proteină vegetală din soia, amidon din cartofi, făină de grâu, legume deshidratate (conține țelină), condimente, sare, agent de îngroșare (caragenan), stabilizatori (difosfați), arome, potențiator de aromă (monoglutamat de sodiu), antioxidant (eritorbat de sodiu), colorant (carmină). Conține 15.9 g grăsimi, 8.4 g glucide, 3.7 g proteine, 1.7 g sare.

4. **Bucegi vegetal cu ciuperci – 120g**: Prezintă peste 24 de ingrediente, cu 23.4 g grăsimi, 6.48 g glucide, 0.84 g fibre, 3.48 g proteine, 1.56 g sare. Detaliile asupra listei de ingrediente au fost menționate deja mai sus.

5. **Sadu vegetal – 100 g**: 24 de ingrediente incluzând apă, ulei de floarea soarelui, proteină vegetală din soia, amidon din grâu, stabilizatori: polifosfați; emulsifianți: stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono- și digliceridele acizilor grași; arome, sirop de glucoză, condimente, sare iodată, agenți de îngroșare: caragenan, gumă xantan; agent gelatinizant: clorură de potasiu; muștar, țelină, potențiatori de aromă: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice; legume deshidratate (tomate, ceapă, usturoi), antioxidanți: ascorbat de sodiu, acid citric; coloranți: carmină, extract de ardei roșu. Compoziția este de 21 g grăsimi, 3.3 g glucide, proteină, 3,2 grame, 1.3 g fibre, 1 g sare/ cutiuță.

6. **Mandy Foods vegetal cu spanac – 120 g**: 15 ingrediente incluzând apă, spanac 33%, ulei de floarea soarelui, proteină de soia, ceapă proaspătă (2.7%), sare iodată, amidon de grâu, agent gelatinizant (caragenan), zahăr, legume deshidratate, agent de îngroșare (gumă guar), emulsifiant (esteri ai acidului lactic cu mono și digliceride), condimente (muștar), extract de condimente (țelină), potențiator de aromă (glutamat monosodic). Conține 22.8 g grăsimi, 6 g glucide, 2.76 g proteine, 1.824 g sare / cutiuță.

Analiza aceasta oferă o privire adâncă infomeziile prezentate pe etichetele tipice ale pateurilor vegetale și ajută la disiparea unei părți dintre misterele care ne întâmpină la raionul supermarketului.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: