Cum să gătești o salată de sfeclă roșie care să fie un adevărat medicament

Salata de sfeclă roșie nu este doar un deliciu culinar, ci și un adevărat elixir pentru sănătatea noastră. Betalaina, pigmentul care-i oferă sfeclei acea magnifică nuanță de roșu, este responsabil pentru proprietățile antioxidante și antitumorale ale acestei legume, fiind totodată extrem de sensibil la procesele de coacere și fierbere.

Prin urmare, pentru a beneficia la maximum de avantajele sfeclei, ea se consumă fiartă, cu coaja, și doar până când se înmoaie (punctul de înmuiere se verifică prin înțeparea cu o furculita).

După fierbere, sfeclei fierte și răcite i se dă o rază pe razătoare, se adaugă 1-3 rădăcini de hrean rase, se presară cu sare, ulei și otet de mere după gust. Se adaugă și un strop de miere, după care amestecăm toate ingredientele și îi ferim într-un borcan ermetic închis.

Salata astfel preparată poate fi păstrată în frigider pentru până la două săptămâni, timp în care își păstrează intacte toate proprietățile terapeutice.

Această salată este un remediu excelent pentru răceli, bronșite, afectiuni renale și urinare. Este nelipsită de pe mesele românilor în timpul sărbătorilor, ajutând digestia și prevenind diverse tulburări digestive, cum ar fi gastrita, dispepsia sau balonarea.

Alte beneficii remarcabile ale consumului de sfeclă roșie:

1. Combatere a anemiei

Sfecla roșie este bogată în fier și acid folic – esențiale în producerea de globule roșii în măduva osoasă.

2. Protecția ficatului

Sfecla poate să ajute la amelioarea afecțiunilor hepatice, îmbunătățește metabolismul celular și prelungește viața celulelor hepatice (hepatocite).

3. Sănătatea inimii

Un studiu al Universității Queen Mary din 2010 a constatat că un pahar de 250 ml de suc de sfeclă pe zi are capacitatea de a scădea considerabil tensiunea arterială.

Un consum regulat de sfeclă roșie ar putea reduce cu 10% decesele cauzate de bolile cardiovasculare, conform aceluiași studiu.

4. Prevenirea cancerului

Betacianina, pigmentul care asigură culoarea roșie a sfeclei, are proprietăți antioxidante puternice și poate preveni apariția cancerului.

O cercetare efectuată de Universitatea Howard a descoperit că betacianina a încetinit cu 12,5% progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și mamar.

5. Combaterea depresiei

Recent, a fost descoperit faptul că sfecla roșie poate controla starea de spirit, datorită betainei pe care o conține, aceasta având capacitatea de a relaxa mintea și de a ameliora depresia.

6. Creșterea rezistenței la efort

Consumul de suc de sfeclă roşie creşte rezistenţa fizică, permițându-ne să ne prelungim sesiunile de exerciții fizice cu 16%, conform unui studiu din Marea Britanie.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter a descoperit că nitratul din sfecla roșie contribuie la reducerea consumului de oxigen, astfel încât exercițiile fizice devin mai puțin obositoare.

7. Stimularea creierului

Un studiu din 2011 realizat de Universitatea Wake Forest a arătat că sfecla roșie poate împiedica progresia demenței, datorită oxidului nitric, care crește fluxul de sânge către creier.

Pe lângă aceasta, nivelul ridicat de acid folic pe care îl conține sfecla joacă un rol important în prevenirea bolii Alzheimer.

Beneficii ale sucului de sfeclă

Betacianina permite eliminarea toxinelor din corp și ajută la prevenirea apariției cancerului!

Sucul de sfeclă tratează bolile vezicii biliare, scade nivelul de colesterol și vindecă guta.

De asemenea, consumul de suc de sfeclă previne formarea cheagurilor de sânge și depunerea de colesterol pe peretele vaselor de sânge.

Sucul de sfeclă este îmbogățit cu vitaminele B1, B2, B3, C și conține acid folic, extrem de benefic pentru organism.

Acesta conține și aminoacizi, esențiali pentru dezvoltarea și menținerea țesutului muscular.

Sucul de sfeclă este o bună sursă de iod, important pentru bună funcționare a glandei tiroide.

Potasiul înalt conținut în sfeclă ajută la tonifierea mușchiului cardiac.

Sucul de sfeclă este cunoscut ca fiind un bun remediu natural pentru scăderea tensiunii arteriale, prevenind astfel atacurile de inimă și bolile cardiovasculare.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: