
Agrisa Indiana este o plantă renumită în medicină. De peste 500 de ani, fructul ei a fost folosit ca un tonic naturist de către populația indigenă pentru a întări sistemul imunitar și a rejuvena organismul.
Nu doar indienii sunt cei care folosesc această plantă, dar oamenii din întreaga lume profită de calitățile sale. Fructul are un gust distinctiv și agreabil, combinând note dulci-acrișoare, piperate și amare într-o simfonie aromatică.
1 agris = 20 de lămâi
Măsurând 100 g de agrise proaspete, vom constata că ele sund echivalente cu 470-680 mg de vitamina C. Cercetătorii au confirmat că acest fruct este cel mai potent antioxidant natural cunoscut.
Vitamină C este esențială pentru organism. Contribuie la eliminarea radicalilor liberi, consolidatează sistemul osos și imunitar, curăță vasele de sânge și stimulează producția de leucocite.
Dar agrisa nu este valoroasă în mod exclusiv pentru conținutul său bogat de vitamina C. Fructul adăpostește, de asemenea, flavonoide, tanini și minerale. Eficacitatea sa terapeutică se extinde până la afecțiuni precum tusea, durerile de gât și alte probleme respiratorii.
O aliată împotriva diabetului
Agrisa susține funcționarea optimă a ficatului și a pancreasului, reduce balonarea și durerea stomacală. Consumul regulat de agris poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la echilibrarea secreției de insulină.
Cercetările sugerează că doar 3 gr de pudră de agris pot fi mai eficiente decât anumite medicamente folosite în tratamentul diabetului.
Revitalizează părul
Combinați pudra de agris cu puțină apă și obțineți un tratament natural pentru păr. Aplicată pe scalp, masca ajută la refacerea fibrei capilare, hidratează și oferă un plus de strălucire și vitalitate părului. Pentru rezultate optime, lăsați să acționeze timp de 30 de minute sau o oră, după care clătiți.
Curăță ficatul de toxine
Studiile științifice confirmă că agrisele sunt esențiale în corectarea funcționalității ficatului. Protejează acest organ vital de efectele nedorite ale medicamentelor (în special cele utilizate pentru tratamentul tuberculozei) și ajută la eliminarea toxinelor.
Cum puteți găsi fructele agrisului
În România, agrisul este mai puţin cultivat, deoarece obiceiul de a consuma fructe de agris nu este atât de răspândit. Cu toate acestea, această plantă este mai des întâlnită în zonele centrale ale țării, precum Harghita și Covasna, unde există o oarecare tradiție în consumul de agrise.
Dacă ne uităm la vecinii noştri, ungurii și germanii, vom vedea că aceste fructe sunt consumate de ei în cantități însemnate. Din cauza acestui fapt, cei care au plantații de agrise au posibilitatea de a exporta recolta.