Antioxidantul puternic: un fruct cu vitamina C mult mai multă decât lămâia, disponibil și în România

Agrisa Indiană face parte din categoriile de plante cunoscute în medicină din cele mai vechi timpuri. Timp de peste 500 de ani, indienii au apreciat calitățile miraculoase ale acestui fruct, substanțele active pe care le conține fiind un adevărat ajutor pentru consolidarea sistemului imunitar și în procesul de întinerire a organismului.

Pentru gustul său aparte, dulce-acrișor, piperat și amar simultan, această plantă a câștigat nu doar popularitate în rândul indienilor, ci și la nivel global.

1 agrisă = echivalentul a 20 de lămâi

Analizându-se 100 g de agrise proaspete, acestea conțin echivalentul a 470-680 mg de vitamina C. Cercetările științifice arată că acest fruct este, de fapt, cel mai potent antioxidant cunoscut la ora actuală.

Știm cu toții cât de necesară este vitamina C. Aceasta are un rol cheie în înlăturarea radicalilor liberi din organism, fortifică structura osoasă și sistemul imunitar, curăță vasele de sânge și contribuie la producerea leucocitelor. Nu găsim doar vitamina C în aceste fructe, dar și flavonoide, tanin și minerale. Agrisa este utilă în eliminarea tusei, ameliorează durerile în gât și alte afecțiuni respiratorii, inclusiv astmul și bronșita.

Un aliat împotriva diabetului

Agrisa activează în funcționarea normală a ficatului și a pancreasului, diminuează balonarea și durerea. Consumul regulat de agrise poate reduce nivelul de zahăr din sânge (în special pentru persoanele cu diabet de tip 2), echilibrând și secreția de insulină.

Studiile au demonstrat că 3 grame de pudră de agrisă sunt mai eficiente decât multe dintre medicamentele anti-diabetice existente pe piață.

Regenerează fibra capilară

Amestecând pudra de agrisă cu apă și aplicând-o la nivelul scalpului printr-un masaj blând, se poate regenera fibra capilară, hidratarea acesteia și aportul de vitalitate și strălucire a părului fiind vizibile. Se lasă să acționeze timp de 30 de minute până la o oră și apoi se clătește.

Contribuie la detoxifierea ficatului

Studiile confirmă că agrisele au o importanță esențială în terapia hepatică. Acestea protejează ficatul de efectele adverse ale medicamentelor (în special cele împotriva tuberculozei) și contribuie la eliminarea toxinelor.

Unde se pot găsi aceste fructe

În România, aceasta nu este o specie foarte cultivată, mai ales din cauza lipsei de tradiție în ceea ce privește consumul de agrise. Această plantă se cultivă mai ales în regiunile centrale ale țării, în Harghita și Covasna, unde există o tradiție a consumului de agrise, și mai izolat, în partea de vest a țării.

Dacă ne uităm la vecinii noștri unguri, sau germani, vom observa că la ei se consumă aceste fructe în cantități semnificative. Din cauza cererii mari de astfel de fructe, cei din România care au plantații de agrise le vând pentru export, a declarat inginerul Orlaie, proprietarul afacerii de la Hida.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: