Anunțul oamenilor de știință: Dormitul cu șosete poate îmbunătăți somnul!

Ai încetat vreodată să te gândești la beneficiile de a dormi cu șosete? Dacă răspunsul este «nu», acest articol te va convinge să te îndrepți spre sertarul cu șosete chiar în seara asta. Această recomandare se bazează pe diverse studii științifice.

Este bine cunoscut faptul că somnul aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră fizică, mentală și emoțională. În timpul somnului, organismul tău se odihnește și se reface la nivel celular.

Beneficii majore ale somnului:

Fortificarea sistemului imunitar

Ameliorarea vitezei de procesare a emoțiilor la nivel conștient

Diminuarea stresului și îmbunătățirea dispoziție

Îmbunătățirea memoriei

Stimularea creșterii și recuperării țesuturilor și mușchilor

Încurajarea productivității și perfomanței în activitățile fizice

Sănătatea somnului, cunoscută și sub numele de “igiena somnului”, se referă la îmbunătățirea calității și a consistentței somnului.

Cine iubește picioarele reci, în special pe timp de noapte, când tot ce dorim este un somn liniștitor și confortabil? Picioarele reci pot, de fapt, să perturbe calitatea somnului.

Organismul tău încearcă să își reducă natural temperatura centrală pe timp de noapte pentru a facilita adormirea. Acest proces este guvernat de ritmul circadian – internul biologic care gestionează ciclul de somn-trezire. Prin urmare, o temperatură mai scăzută în cameră poate fi benefică pentru somn. Cu toate acestea, dacă picioarele tale sunt prea reci, temperatura centrală poate crește deoarece organismul tău trimite mai mult sânge către zona de jos, și astfel apare o acumulare de căldură.

Experții cred că încălzirea picioarelor reci poate induce vasodilatația (închiderea vaselor de sânge), care ar putea transmite semnale către creier că este timpul pentru somn.

Dilatarea vaselor de sânge în mâini și picioare permite căldurii să se distribuie în întreg corpul, pregătindu-l pentru somn. Prin urmare, menținerea picioarelor calde pe timpul nopții ar putea ajuta la îmbunătățirea calității somnului și chiar la accelerarea procesului de adormire. Cum se poate realiza asta? Prin purtarea de șosete care să îți țină de cald la picioare.

Un studiu publicat în «International Weekly Journal of Science» a concluzionat că purtarea de șosete în timpul omului poate reduce timpul de adormire cu până la 15 minute. În plus, purtarea de șosete calde poate avea și alte beneficii precum diminuarea frecvenței transpirației nocturne și combaterea uscăciunii pielii picioarelor.

Avantajele purtării șosetelor în timpul nopții:

Diminuează simptomele sindromului Raynaud – picioarele reci pot declanșa acest sindrom, o tulburare care afectează vasele de sânge din degetele picioarelor și ale mâinilor. Aceasta condiție determină contracția vaselor de sânge și scade circulația, rezultând într-o piele rece și decolorată.

Ameliorează transpirațiile nocturne în timpul menopauzei – purtarea șosetelor pentru a coborî temperatura corpului pe timp de noapte poate ajuta la ameliorarea acestei probleme.

Inclusiv îngrijirea pielii își găsește beneficii în acest obicei – dacă îți pui șosete după ce aplici o cremă de hidratare pe picioare pe timp de noapte, aceasta își poate maximiza efectul hidratant pe tot parcursul nopții. Așa vei evita pielea și călcâiele uscate.

Și medicina tradițională chineză recomandă menținerea caldă a picioarelor în timpul somnului. Motivul? Aceasta practică stimulează circulația sângelui.

“Picioarele reci pot să scadă nivelul de energie din corp și pot să interfere cu fluxul de qi sau chi (energia vitală) și cu circulația sângelui (care transportă nutrienți) în corp. Acest motiv este suficient pentru a încerca să menținem o circulație bună a qi-ului și a sângelui. Astfel, purtând șosete, putem ține la distanță orice blocaje și putem menține o circulație optimă a energiei”, explică Dr. Elizabeth Trattner, specialistă în medicina tradițională chineză și medicina integrativă.

Mai adaugă faptul că, frigul inhibă circulația energiei, în timp ce căldura sau temperaturile mai mari favorizează circulația energetică. Un exemple simplu este un duș sau o baie caldă, care îți oferă o stare de relaxare. Pe de altă parte, o baie cu apă rece te face să te simți ca și cum te-ai contracta în întregime. Frigul creează stagnare, care poate conduce la apariția durerii.

Ce fel de șosete ar trebui să purtăm noaptea?

Secretul în alegerea șosetelor potrivite pentru somn constă în alegerea materialului și a modelului potrivit. Este important să alegem niște șosete confortabile, care nu strâng și care ne oferă sentimentul de libertate. Șosetele pentru somn ar trebui să fie din fibre naturale, precum bumbacul, casmirul sau lâna merinos, datorită proprietăților lor de a reține căldura și de a permite pielea să respire. Materialele sintetice, precum poliesterul, nu sunt recomandate, deoarece blochează porii și pot supraîncălzi picioarele. Evită să dormi în șosete compresive, decât dacă este o recomandare medicală.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: