Aprecierea a opt semnale de alarma ale problemei de rinichi

Rinichii au rolul de a elimina reziduurile din corp, ajuând la purificare și detoxificare. Situați în spatele cutiei toracice, aceste organe vitale se ocupa cu păstrarea sănătății sângelui – o nevoie absolut vitală pentru funcționarea normală a corpului.

Rinichii sunt responsabilii pentru gestionarea deșeurilor și a fluidelor excesive și reglementează nivelul electrolitilor în organism. În plus, își îndeplinesc rolul în menținerea sănătății oaselor și producerea de celule roșii de sânge, care ajută la stabilizarea tensiunii arteriale.

Pentru a-și realiza funcțiile, rinichii trec prin două faze de operare:

1 – Prima fază include o filtrare primară ce nu conține resturi celulare, având ca rezultat o urină diluată.

2 – A doua fază înseamnă o filtrare secundară, când se resoarbe înapoi din urina primară o parte din lichidul eliminat împreună cu glucide, aminoacizi și electroliți, dând naștere unei urine mai concentrate.

Urina astfel formată va fi eliminată din organism prin intermediul ureterelor, ajungând la vezica urinară care la om are o capacitate de aproximativ 1,5 litri, pentru ca mai apoi să fie eliminată din corp prin procesul de micțiune.

Formarea și eliminarea urinei joacă un rol important în reglarea volemiei sanguine, echilibrul electroliților și eliminarea substanțelor de dezasimilare din metabolismul proteinelor care sunt toxice. Urina la om are, în general, o culoare galbenă, cu variații în funcție de anumite boli, putând fi detectate prin examene de laborator.

În cazul în care rinichii nu funcționează corect, sănătatea întregului organism poate fi compromisă. În continuare vom prezenta câteva semne asociate cu afecțiunile renale, astfel încât să puteți identifica problema și să acționați prompt.

Simptomele variază de la umflături cauzate de incapacitatea rinichilor de a elimina excesul de lichid din organism, până la modificările în urinare, precum senzații de presiune în timpul urinării sau schimbarea culorii și cantității de urină.

Iritabilitatea pielii, manifestată prin apariția iritațiilor și prurit, este un alt simptom asociat cu disfuncționalitatea rinichilor, fiind cauzată de prezența deșeurilor și toxinelor în sânge.

Oboseala cronica este un indicator ale unei probleme la nivelul rinichilor. Dacă rinichii sunt sănătoși, acestia produc eritopoietină, un hormon care induce formarea de mai multe celule roșii de sânge, responsabile cu transportul oxigenului în organism. În absența acestor celule, poate apărea anemia, având ca simptom principal o stare de oboseală generală.

Alte simptome includ: respirația scurtă, gust metalic în gură, dureri în zona superioară a spatelui și probleme de concentrare sau amețeli. Acestea sunt toate semne de alarmă că rinichii nu funcționează cum trebuie și că trebuie să începeți o dietă bazată pe alimente sănătoase, bogate în antioxidanți, pentru a menține sănătatea rinichilor.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: