Asa faci cea mai delicioasa piftie! Reteta simpla pentru Craciun

Cum să pregătești cea mai savuroasă piftie! Rețetă simplă pentru Crăciun

Piftia, fie ea de porc sau de curcan, nu poate lipsi de pe mesele românilor în ziua de Crăciun. Aceasta este apreciată deoarece are un conținut caloric scăzut și este ușor digerabilă, în special dacă la prepararea acesteia sunt folosite și legume.

1. Piftie din picioare de porc

În vederea preparării a 6 farfurii de piftie, veți avea nevoie de 900 g picioare, 100 g șoric și 1 l apă. Picioarele se curăță bine și se lasă în saramură timp de 3 zile.

După ce au fost scoase din saramură, picioarele se spală cu apă călduță și se pun la fiert cu șoricul, adăugând 0,5 g piper, 1 g enibahar și 1,5 g sare. Condimentele se pun la fiert într-un săculeț de pânză sau tifon. Fierberea durează aproximativ 2-3 ore – prima oră la clocot, apoi la foc mic, în jurul temperaturii de 80-90°C.

Carnea și șoricul se scot pe farfurii, iar în zeamă se pune 3 g usturoi pisat. După ce zeama s-a liniștit, se strecoară în farfurii. Oasele mari este recomandat să fie scoase în prealabil. Farfuriile se așază la rece până ce piftia se încheagă.

2. Piftie – rețetă simplă

Picioarele, râtul, urechile și coada, împreună cu 500 g de șoric, se curăță bine. Se așază într-o oală și se acoperă cu apă până la nivelul a 2-3 degete peste. Se sărează și se pune la fiert la foc mic. În timpul fierberii, spuma se îndepărtează de fiecare dată când se formează.

După ce carnea s-a fiert pe jumatate, se adaugă zarzavaturile: 2 morcovi, 2 fire de pătrunjel, 1 ceapă, 5-6 căței de usturoi, 15-20 boabe de piper. Fierberea continuă până când carnea se desprinde de pe oase. Carnea se scoate, iar zeama se lasă să se răcească. După ce s-a ridicat grăsimea la suprafață, se degresează zeama, se strecoară într-o altă oală și se pune din nou la fiert.

Se amestecă în zeamă 2 ouă (se amestecă albușul cu gălbenușul) și cojile zdrobite. Fierberea continuă până când ouăle se coagulează. Zeama se îndepărtează de pe foc și, după ce s-a așezat, se strecoară prin tifon în farfurii sau în forme speciale.

3. Piftie de câmpie

Secretul acestei piftii constă în modul de fierbere și în calitatea cărnii utilizate. Se îndepărtează părțile grase de la capătâna pârlită, se freacă bine șoricul. Se ia două picioare despicate, 500 g șoric curat și, dacă este posibil, și un ciolan.

Toate acestea se fierb într-o cantitate de apă de două ori mai mare decât greutatea lor. Se ia o ceapă, 5-6 căței de usturoi și 10 g de piper, se pun într-un săculeț de tifon și se adaugă astfel la fiert, împreună cu sarea.

După ce au dat în clocot timp de 2-3 minute, se pun la foc mic (80-85°C), îndepărtându-se spuma ori de câte ori este necesar. Când carnea se desprinde de pe oase, se scoate și se așază pe farfurii, împreună cu puțin usturoi pisat.

Zeama se strecoară prin tifon sau cârpă curată într-un vas, i se adaugă 10 g boia de bună calitate la fiecare kg de zeamă și se reîncălzește fără să clocotească. Se amestecă bine și se toarnă în farfurii, peste bucățile de carne. Se încheagă la rece.

Se scoate osul de la antricot și se înăbușe carnea. Dupa ce carnea este preparată, se scoate din vas, se lasă la răcit și se taie felii, pe care le așezăm pe farfurii.

Se fierbe o bucată de șoric, bine curățată, împreună cu sare, piper, 5-6 catei de usturoi, 2 morcovi și 2 fire de patrunjel.

Atunci când șoricul este moale, se scoate, iar zeama se strecoară. Această zeamă se pune la fiert împreună cu două ouă și cojile lor, spălate și pisate.

Zeama curată obținută în acest mod se strecoară în farfurii, peste feliile de antricot. După ce se racesc, se prepară cu boia și piper pisat.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: