Beneficiile cimbrului și cum să-l folosești corect: întărește sistemul imunitar și previne răcelile și infecțiile respiratorii

Sursă de thymol și carvacrol, cimbrul este o plantă aromatică originară din regiunile aride și stâncoase ale bazinului mediteranean, renumită pentru proprietățile sale terapeutice. Folosit atât ca ingredient în preparatele culinare, cât și sub formă de infuzie, cimbrul se mândrește cu efecte antiinflamatorii, antiseptice și antioxidante, fiind un real ajutor în ameliorarea problemelor gastro-intestinale și respiratorii.

Există numeroase varietăți de cimbru care cresc în grădinile noastre, unele fiind apreciate pentru frunzele lor ornamentale sau pentru mirosul distinctiv pe care îl oferă, precum cimbrul de lămâie. Cu toate acestea, cimbrul comun (Thymus vulgaris) și cimbrul sălbatic (Thymus serpyllum) sunt cele mai recomandate pentru prepararea de remedii naturale.

Cimbrul se recomandă a fi cules la mijlocul zilei, când radiațiile solare au stimulat planta să producă o cantitate mai mare de ulei esențial. Ca regulă generală, ceaiul de cimbru se dovedește a fi o adevărată armă împotriva multor probleme de sănătate, fiind capabil nu doar să prevină răceala, gripa și bolile infectoase, ci și să le combată în mod activ.

Cum să prepari ceaiul de cimbru

Pentru a prepara ceaiul de cimbru, vei avea nevoie de o linguriță de frunze de cimbru și 250 ml de apă. Apa se pune la fiert, iar după ce începe să clocotească, se adaugă frunzele de cimbru. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, iar apoi se strecoară. Pentru a îi diversifica gustul, poți adăuga o lingură de miere și puțin suc de lămâie.

Beneficii

Pe lângă efectul fortifiant pe care îl are asupra sistemului imunitar, cimbrul este folosit frecvent în allevierea durerilor de gât și în lupta contra tusei, răcelii, sinuzitei, rinitei, bronsitei sau altor afectiuni ale căilor respiratorii și sferei ORL, datorită calităților sale antiseptice, antispastice și anti-tusigen. Persoanele care au probleme cu bronhiile pot inhala vapori de ceai fierbinte de cimbru, pentru a efectua o curățare rapidă și eficientă a tractului respirator.

Pentru a beneficia de cele mai bune efecte, fitoterapeutul Constantin Milica recomandă consumul unei cani de ceai de cimbru seara, înainte de culcare. Datorită conținutului bogat de vitamina A, C, cupru și uleiuri esentiale, cimbrul contribuie la întărirea imunității, are efecte antioxidante și previne infecțiile. În plus, fiind un bun expectorant și antispastic, esențele de cimbru sunt de real ajutor în caz de tuse, bronsită, inflamații ale tractului respirator și dureri în gât.

Cum se păstrează

Câteva crenguțe de cimbru se pot usca formând un buchet, prin legarea tulpinilor și agățarea lor cu susul în jos. De asemenea, se pot usca frunzele de cimbru întinse pe ziar, într-un loc întunecat și cald, timp de 1-2 săptămâni. Odată uscate, frunzele pot fi folosite în prepararea infuziilor sau a ceaiului de plante.

Atuuri

Cimbrul este o sursă bogată de flavonoide și vitamina C, dar, în forma sa uscată, conține și o cantitate semnificativă de mangan, calciu și vitamina K. În plus, uleiul esențial de cimbru este plin de componente benefice pentru sănătate, precum: linalolul, thimolul, geraniolul.

Alte aplicații:

În industria cosmetică, cimbrul este folosit ca alternativă naturală la pasta de dinți, datorită proprietăților antiseptice, dar și în prepararea apelor de gură. De asemenea, poate fi utilizat și ca tratament pentru păr.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: