Cercetările recente în domeniul științific sugerează că consumul de ceapă roșie ar putea fi un aliat important în lupta împotriva cancerului.
Des întâlnită în preparatele culinare mediteraneene, această legumă savuroasă este bogată în compuși puternici capabili să contribuie la distrugerea tumorilor. Antocianii – responsabili pentru culoarea cepei roșii – pot inhiba răspândirea bolii, în timp ce quercetina joacă un rol crucial în reducerea masei tumorale.
Cercetătorii de la Universitatea din Guelph, Canada, afirmă că orice tip de ceapă poate fi eficient în combaterea celulelor canceroase. “Ceapa, indiferent de culoare, activează căi care impiedică dezvoltarea celulelor canceroase, ceea ce se poate traduce în moartea lor. Totuși, se pare că ceapa roșie, cea cu cel mai închis ton de culoare, ar avea cea mai mare capacitate de a lupta împotriva cancerului,” afirmă Abdulmonem Murayyan, autorul studiului.
Beneficiile pentru sănătate ale cepei
Documente istorice atestă faptul că ceapa a fost folosită ca tratament pentru diferite afecțiuni încă din anul 4000 î.H. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vapori proveniți din pasta de ceapă erau utilizați pentru a ameliora durerile și a accelera vindecarea rănilor.
Și în prezent, consumul de ceapă aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate:
- Anemie: Este o sursă bogată de fier.
- Antiinflamator: Pot ameliora simptomele bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita și guta, datorită agenților antiinflamatori pe care îi conține.
- Antiseptic: Este un foarte bun aliat împotriva infecțiilor provocate de bacterii, inclusiv E. coli și salmonella, fiind eficientă și în cazurile de tuberculoză sau infecții ale tractului urinar, cum este cistita.
- Tensiune arterială: Fiartă sau crudă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Favorizează subțierea sângelui, topește cheagurile de sânge și elimină grăsimile nedorite din sânge.
- Colesterol: Consumând zilnic o jumătate de ceapă crudă, vom constata o diminuare a nivelului de colesterol rău, o reducție a simptomelor trombozei și o prevenire a accidentelor cardiovasculare.
- Prevenirea cancerului de colon: Fructo-oligozaharidele conținute de ceapă stimulează înmulțirea bacteriilor benefice din colon și ajută la reducerea riscului de dezvoltare a tumorilor la nivelul colonului.
Motivele principale pentru a consuma ceapă
Unul dintre motivele principale ar fi – Quercetina. Aceasta aparține unei clase de pigmenți solubili din plante, numiți flavonoide. Quercetina este una dintre cele mai studiate cele dintre vegetalele care conțin flavonoide, deoarece este prezentă în cantități mari. Quercetina are efecte antiinflamatorii importante, contribuie la diminuarea și eliberarea de histamină și alte surse alergice și inflamatorii.
De asemenea, ceapa este bogată în flavonoizi care ajută la reducerea riscului de boli de inimă. Flavonoizii sunt cunoscuți pentru activitatea lor antioxidantă și sunt frecvent menționați ca bioflavonoide.
Un alt motiv relevant este cromul. Acesta este o moleculă care ajută celulele să răspundă corespunzător la insulina.
Și nu în ultimul rând, ceapa este un probiotic natural. Probioticele sunt ingrediente alimentare nedigerabile care, atunci când sunt consumate, stimulează creșterea și funcționarea anumitor bacterii benefice în intestin. Surse frecvente de probiotice sunt ceapa, usturoiul, bananele și sparanghelul.
Potrivit studiilor, consumul de 4 – 7 porții de ceapă roșie pe săptămână (echivalentul a 2-3 cepe) scade semnificativ riscul de cancer colorectal, oral, ovarian, la laringe și la esofag.