Beneficiile consumului de ceapă roșie și impactul asupra celulelor canceroase

Consumul de ceapă roșie nu este doar o deliciu culinar, ci și o strategie foarte eficientă în combaterea cancerului, conform ultimelor cercetări științifice.

Această legume de bază în bucătăria mediteraneană sunt bogate în compuși cu rol activ în distrugerea celulelor tumorale, potrivit unor surse din domeniul medical.

Elementele responsabile pentru colorarea legumei, antocianinele, joacă un rol important în inhibarea răspândirii bolii, în timp ce quercetina contribuie la reducerea masei tumorale.

Cercetătorii de la Universitatea din Guelph, Canada, însă, subliniază faptul că toate tipurile de ceapă sunt eficiente în combaterea celulelor canceroase.

”Indiferent de culoare, ceapa activează mecanisme care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, ceea ce poate conduce, în final, la eradicarea lor. Totuși, ceapa roșie, având o culoare mai închisă, pare să aibă o capacitate mai ridicată de luptă împotriva cancerului”, explică Abdulmonem Murayyan, autor al studiului.

Beneficiile consumului de ceapă pentru sănătate sunt cunoscute de mii de ani. Documente antice atestă utilizarea acestui remediu încă din anul 4000 î.Hr. pentru tratarea unei game variate de boli. În timpul celui de-al doilea război mondial, vaporii din pasta de ceapă erau folosiți pentru atenuarea durerii și accelerarea procesului de vindecare a rănilor.

Și în prezent, ceapa aduce numeroase beneficii pentru sănătate:

– Anemie: este bogată în fier

– Antiinflamator: agenții antiinflamatori din ceapă sunt utili pentru diminuarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum este cazul artritei și guti

– Antiseptic: combate infecțiile provocate de bacterii, inclusiv E. coli, salmonella și este eficientă împotriva tuberculozei și a infecțiilor tractului urinar, cum ar fi cistita

– Tensiune arterială: indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Contribuie la subțierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge și curăță sângele de grăsimi nesănătoase

– Colesterol: consumul a jumătate de ceapă crudă zilnic conduce la reducerea valorilor colesterolului rău, atenuează simptomele trombozei și previne accidentele cardiovasculare

– Prevenirea cancerului de colon: fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulțirea bacteriilor benefice din colon și ajută la reducerea riscului de creștere a tumorilor care s-ar putea dezvolta la acest nivel

– Constipație și flatulență: pentru ameliorarea constipației cronice și a flatulenței este recomandat un consum generos de ceapă

– Diabet: cromul prezent în compoziția cepei contribuie la menținerea sănătății celulelor persoanelor care suferă de diabet, ajută la diminuarea nivelului de insulină și crește toleranța la glucoză

– Proprietăți diuretice și de curățare a sângelui: ceapa previne retenția de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină și ameliorează guta și artrita

– Tulburări ale urechii: în anumite culturi puf de vată înmuiat în suc de ceapă se introduce în ureche pentru a stopa tinitusul

– Căderea părului: cercetările au demonstrat că aplicarea sucului de ceapă pe scalp de două ori pe săptămână, timp de două luni, stimulează regenerarea părului

– Imunitate: ceapa intensifică circulația sanguină și stimulează transpirația. Este utilă în sezonul rece pentru prevenirea infecțiilor, reducerea febrei și a transpirației asociate răcelii și gripei

– Osteoporoză: un studiu recent a descoperit că un component găsit în ceapă previne fragilizarea oaselor

– Probleme respiratorii: se recomandă consumul a 3-4 lingurițe pe zi dintr-un amestec egal de suc de ceapă și miere pentru fluidizarea mucusului și prevenirea formării acestuia

– Libidoul scăzut: ceapa este un puternic afrodisiac, după usturoi

– Infecții ale tractului urinar: se fierb câteva bucăți de ceapă albă în jumătate de litru de apă până când apa se evaporă. Apoi filtrăm, lăsam să se răcească și consumăm

Deși ceapa are multe avantaje notabile, este important de menționat că un consum regulat de 4 – 7 porții pe săptămână poate reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului colorectal, oral, ovarian, de laringe și esofagian.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: