Ingrediente:
Castraveți – aproximativ 10-15 buc./ borcan de 3 l
Marinadă pentru 1,5 litri de apă (pentru un borcan de 3 litri):
Sare – 2 linguri
Zahăr – 2,5 linguri
Oțet – 100 de grame (se adaugă direct în borcan, nu în marinadă)
Condimente:
Hrean – 1 buc.
Mărar – o umbrelă
Usturoi – 2-3 căței
Frunză de dafin – 1 bucată
Piper negru – 8-10 buc.
Ienibahar – 2-3 buc.
Coriandru – 1/3 linguriță
Semințe de muștar – ½ linguriță
Mod de preparare:
În primul rând, așezăm castraveții într-un recipient și îl umplem cu apă rece.
Apucăm un borcan de 1 litru și plasăm o frunză de hrean la fund, poate fi ruptă în bucăți sau simplu rulată.
Pe urmă adăugăm mărarul, introducem 2-3 căței de usturoi și acum începem să aranjăm strâns castraveții curățați.
Acum vine rândul condimentelor: 1 frunză de pătrunjel (daca frunzele sunt micuțe, se pot adăuga 2 buc.), aproximativ 8-10 boabe de piper negru, 2-3 boabe de ienibahar, aproximativ 1/3 linguriță de coriandru și ½ linguriță de semințe de muștar.
Având totul pregătit, e momentul să ne ocupăm de marinadă.
Este recomandat să utilizați 1,5 litri de apă pentru un borcan de 3 litri.
Un borcan de 3 litri umplut cu castraveți va avea nevoie de 1,5 litri de marinadă.
Așadar, pentru 1,5 litri de apă am adăugat 2 linguri de sare și 2,5 linguri de zahăr.
Marinada se așază pe foc și se aduce la punctul de fierbere.
În același timp, punem o oală cu apă pe foc pentru sterilizarea borcanelor.
Important este să nu aducem apa la punctul de fierbere, trebuie doar să devină fierbinte.
Voi adăuga direct oțet în borcan, proportia fiind de 100 ml de oțet 9% la 1,5 litri de apă.
În momentul în care marinada începe să fiarbă, o turnăm peste castraveți.
Plasăm borcanele în apă pentru procesul de sterilizare.
Acum aducem la fierbere apa, la foc mediu.
Un detaliu esențial: așezați un prosop de bucătărie pe fundul cratiței, ca borcanele să nu se spargă în timpul sterilizării.
Dacă oala are un fund gros, acest pas nu este necesar.
După ce apa începe să fiarbă, sterilizăm borcanele la foc mic pentru 15 minute.
Oprim focul, scoatem borcanele și închidem bine capacele.
Întoarcem borcanele sterilizate și lăsăm să se răcească complet.
Nu este necesar să acoperim borcanele cu un prosop.