Câtă pâine ar trebui să consumăm la o masă, potrivit Mihaelei Bilic

Câte felii de pâine ar trebui să consumăm la o singură masă pentru a ne menține alimentația echilibrată? Mihaela Bilic oferă răspunsul.

Mihaela Bilic, una dintre cele mai respectate nutriționiste din țară, a detaliat recent câte felii de pâine ar trebui să includeți într-o masă pentru a-ți păstra echilibrul alimentar sănătos. Conform explicațiilor sale, nu există o valoare universală care să fie valabilă pentru toată lumea, dar există unele sugestii bazate pe necesitățile energetice ale organismului.

Câte felii de pâine sunt recomandate la o masă?

Mihaela Bilic accentuează că o porțiune de carbohidrați sănătoși, proveniți din pâine, orez sau cartofi, ar trebui să reprezinte aproximativ o sfert din farfuria unei mese. Atunci când vine vorba de pâine, cea integrală sau cea preparată din făină de calitate este alegerea cea mai indicată. Cantitatea recomandată diferă în funcție de necesarul caloric al fiecărei persoane, dar, în general, o felie de pâine per masă este considerată suficientă.

În plus, Bilic sugerează că este crucial ca pâinea să fie combinată cu o sursă de proteine, precum carne, pește, ouă, și legume pentru a asigura un echilibru nutrițional optim. Consumul excesiv de carbohidrați, în special în absența unui stil de viață activ, poate duce la acumularea de kilograme în plus.

Verdictul lui Mihaela Bilic

Potrivit specialistei, o felie de pâine (de preferat integrală), în contextul unei diete echilibrate și al unui stil de viață sănătos, este suficientă pentru a asigura un aport optim de carbohidrați fără riscul îngrășării.

“Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT? Când vrem să slăbim, principalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații de tip amidon/făinoase. Deși au doar 4 cal/g (în comparație cu grăsimile care au 9 cal/g), carbohidrații cresc nivelul de zahăr din sânge și stimulează secreția de insulină – principalul hormon de îngrășare al organismului.

Deci, recomandarea care spune ‘mănâncă fără pâine și vei slăbi’ are sens! Însă nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele din regimul nostru alimentar, ele sunt cea mai eficientă sursă de glucoză – combustibilul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem supraviețui, atât echilibrul fizic cât și cel psihic sunt grav afectate.

Deci, ce ar trebui să facem? Să învățăm să consumăm carbohidrați cu moderație!

Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?

o felie de pâine sau de mămăligă – cât palma

3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte) – cât un pumn

un cartof de dimensiune medie

o ceașcă de fulgi/cereale pentru mic dejun

4 biscuiți tip crackers sau 2 discuri de orez expandat

Cum arată farfuria ideală?

Jumătate plină cu legume (50%), un sfert cu proteine ​​(carne / pește / ou) și un sfert (25%) cu făinoase/amidon.

Cum arată o farfurie de slăbit?

Făinoasele dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume.

Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat.

Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este ‘bugetul’ vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim”, a menționat Mihaela Bilic pe pagina ei.

Ce tip de pâine putem consuma zilnic fără să ne îngrășăm?

Mihaela Bilic a discutat și despre importanța alegerii corecte a tipului de pâine pentru o alimentație echilibrată. Nutriționista afirmă că pâinea “nu este deloc inamicul public numărul unu”, dar este esențial ca pâinea consumată zilnic să fie integrală, să aibă un conținut ridicat de fibre și să fie consumată în cantități moderate pentru a evita acumularea kilogramelor în plus.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: