Brânza de calitate oferă o serie de beneficii pentru sănătate, unele dintre ele mai surprinzătoare decât altele. Fie că este sau nu o alegere sănătoasă depinde în mare măsură de individ, precum și de tipul și cantitatea de brânză consumată.
Desigur, multe tipuri de brânză sunt bogate în sodiu și grăsimi, dar beneficiile pot uneori să surclaseze aceste minusuri.
Consumul de brânză naturală, cu conținut redus de grăsimi și sodiu, poate constitui o adăugare sănătoasă la majoritatea regimurilor alimentare. În cazul în care aveți o alergie la lactoză, ar trebui să evitați consumul de brânză, cu toate că unele varietăți pot fi adecvate pentru cei cu intoleranță la lactoză.
Beneficiile consumului de brânză
Sănătatea oaselor: Tetradinul format din calciu, proteine, magneziu, zinc, precum și vitamine precum A, D și K prezente în brânză contribuie la o dezvoltare sănătoasă a oaselor la copii și adulți tineri, și la prevenirea osteoporozei.
Există teorii conform cărora consumul de produse lactate ar conduce la niveluri crescute de acid în organism, care ar putea deteriora, mai degrabă decât să susțină oasele sănătoase. Cu toate acestea, dovezile științifice nu susțin această perspectivă.
Sănătatea dentară: Calciul prezent în brânză joacă un rol crucial în formarea dinților, și brânza constituie o sursă excelentă de calciu. De asemenea, cel puțin un studiu a demonstrat că consumul de brânză poate crește nivelul de pH în placa dentară, oferind protecție împotriva cariilor.
Iar calciul poate ajuta de asemenea la reducerea presiunii arteriale. Se recomandă în general brânzeturile cu conținut redus de grăsimi și sodiu.
Un exemplu de brânză sănătoasă cu conținut scăzut de sodiu ar fi brânza elvețiană naturală cu conținut scăzut sau foarte scăzut de grăsimi.
Alte sortimente de brânză cu conținut redus de grăsimi includ brânza de căsuță, ricotta, parmezanul, feta și brânza de capră, precum și brânza cremă cu conținut redus de grăsimi.
Zilele acestea se pot găsi multe variații de brânză „light”, precum cheddar, brie, havarti și feta. Este întotdeauna important să verificați informațiile nutriționale, deoarece unele brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi pot avea un surplus de sodiu.
Dat fiind faptul că sunt extrem de procesate, brânzeturile fără grăsimi nu sunt recomandate ca parte obișnuită a dietei, nici măcar pentru aceia care doresc să limiteze aportul caloric sau de grăsimi.
Deci, care sunt ingredientele necesare pentru rețetă noastră? Aveți nevoie de un pahar de iaurt simplu (de preferință fără zahăr), o jumătate de lămâie și un litru de lapte – cel mai bun este cel pe care îl puteți găsi la plic.
De ce veți mai avea nevoie în timpul preparării?
Va trebui să aveți la îndemână un prosop de bumbac foarte curat și o formă de copt de 12 cm.
Cum se prepară brânza?
1 – Puneți laptele la fiert pentru aproximativ cincisprezece minute la foc mare, având grijă să nu se reverse.
2 – După cincisprezece minute, adăugați sucul de lămâie și iaurtul.
3 – Imediat după adăugare, amestecați foarte ușor pentru câteva secunde;
4 – Lăsați compoziția să se odihnească pentru aproximativ trei ore
5 – După trei ore, puneți un prosop de bumbac într-o sită, la fel cum ați proceda atunci când uscați orezul;
6 – Apoi, plasați prosopul și sita peste un bol (formă de copt)
7 – După aceea, turnați compoziția pe care am preparat-o mai devreme peste prosop, această acțiune va separa brânza de zer.
8 – Tot ceea ce a fost strecurat prin prosop și a ajuns în forma de copt ar trebui să fie pus în frigider pentru 45 de minute.
9 – E gata? Scoateți din forma de copt, adăugați sare și oregano, dacă doriți – este o rețetă foarte sănătoasă și se poate folosi la micul dejun sau la o gustare de după-amiază.