Chiftele monastice de post – un preparat culinar uluitor

Deși rețeta e rar întâlnită în cărțile culinare, care se axează în principal pe ingrediente de origine animală, chifteluțele monahale de post se găsesc frecvent în mânăstiri și și în familii ortodoxe.

În volumul „Mâncăruri și dulciuri de post” publicat de Prezbitera Garoafa Coman în 1994 la Editura Bizantină, acest fel de mâncare este descris sub numele de „chiftele din fasole boabe cu garnitură de orez”.

Ingrediente:

2 căni de fasole boabe

2-3 felii de franzelă

1 cană de orez

1 ceașcă de ulei

2 cepe

5-6 căței de usturoi

1 morcov

1 păstârnac

2 frunze de dafin

1 legătură de mărar

1 legătură de pătrunjel

50 grame de făină

sare

cimbru (după gust)

Procedură de preparare:

Se fierbe fasolea conform procedurii tradiționale. După schimbarea primei ape se adaugă morcovul, păstârnacul și ceapa, evident, tocate. Se introduc și frunzele de dafin și se condimentează cu sare.

O dată ce fasolea este bine fiartă, se scurge apa (Atenție! Păstrați apa, ea va fi necesară mai târziu) și se adaugă într-un bol pâinea (înmuiată cu zeama păstrată), usturoiul pisat, un pic de cimbru, precum și mărarul și pătrunjelul tocate.

Se amestecă bine compoziția, apoi se trece totul prin mașina de tocat (sau un blender, pentru cei care dețin un astfel de aparat). Compoziția gătită se modelează apoi sub formă de chiftele, ideal ar fi cu un diametru de 3 cm (pentru bile) sau de 5 cm (dacă preferați formă plată, caz în care grosimea ar trebui să fie de aproximativ un centimetru).

Chiftelele sunt tăvălite prin făină și apoi prăjite în ulei foarte fierbinte. Din apa rămasă de la fierberea fasolei, se gătește o garnitură de orez – proporția ar fi de trei căni de supă la o cană de orez.

Prepararea orezului este cea standard, cu mențiunea că după fierbere (nu uitați să adăugați sare!) este recomandat să adăugați mărar din abundență.

Conform Prezbitera Garoafa Coman, mâncarea este mult mai savuroasă dacă orezul este servit rece.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: