Combaterea atacului de panică: descoperă metoda în mai puțin de 60 de secunde

Epoca actuală este marcată de oboseală și stres. În aceste condiții, atacurile de panică au început să fie des întâlnite, fiind denumite “boala secolului XXI”. Cu toate acestea, există o veste bună: atacul de panică poate fi prevenit și tratat prin metode naturiste.

Atacul de panică este caracterizat prin apariția neașteptată a unei frici intense, însoțită de diverse simptome fizice. În timpul unui astfel de episod, cel puțin unul dintre următoarele sisteme este puternic afectat:

– sistemul cardiac: creșterea frecvenței cardiace, durere în zona pieptului sau o senzație de încălzire asociată cu transpirație.

– sistemul respirator: persistă sentimentul de sufocare, respirația devine de obicei sacadată sau greoaie.

– sistemul nervos: se pot manifesta amețeli, amorțeală a membrelor, tremurături, frisoane sau tulburări de echilibru.

– psihic: apare frica de a pierde controlul, de a o lua razna sau teama de moarte, un sentiment de irealitate sau de iminență a unei catastrofe.

În mod frecvent, primul atac de panică apare pe neașteptate, după o perioadă de stres intens, după un eveniment traumatic, în timpul unei boli febrile sau în curs de tratament cu diverse medicamente de sinteză.

Atacurile de panică ulterioare sunt de obicei declanșate atunci când se repetă circumstanțele în care a avut loc primul episod. Atacurile de panică pot apărea atunci când ne aflăm într-un spațiu închis, când ne simțim vulnerabili în mijlocul mulțimii, când suntem sub presiune datorită responsabilităților de la locul de muncă sau în familie.

Cea mai rapidă metodă de a controla anxietatea și atacurile de panică este prin practicarea respirației profunde. Emoțiile și respirația sunt strâns legate, controlarea uneia conducând la controlul și a celeilalte.

Persoanele care au practicat timp îndelungat exerciții de respirație au reușit să își reducă frecvența și intensitatea atacurilor de panică, ajungând în final să le poată evita cu succes.

Pe de o parte, pentru a ajunge la această performanță, sunt necesare mai multe zile sau săptămâni de practică. Pe de altă parte, tehnica, numită respirație profundă, este foarte simplă.

Iată-o descrisă pe scurt: stați cu spatele drept și puneți o mână pe abdomen și una pe torace. Expirați adânc și țineți-vă respirația timp de două secunde, apoi inspirați calm pe nas, dilatând nările, astfel încât aerul să intre fără zgomot.

Întâi completăm zona inferioară a plămânilor cu aer, ceea ce va dilata abdomenul care ne împinge mâna așezată pe el, apoi vom umple zona medie a plămânilor, care va cauza dilatarea maximă a toracelui și la final vom umple cu aer zona superioară a lor, ceea ce va determina ridicarea claviculelor.

Ne vom menține respirația timp de două secunde, apoi vom expira încet aerul pe gură. Se recomandă minimum 50 de astfel de respirații complete pe zi, realizate în cure care durează două luni.

În momentele în care simțim iminența unui atac de panică, evităm orice alt gând și ne concentrăm atenția exclusiv către respirația completă. Rezultatul este… salvator.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: