De-a lungul multor ani, am experimentat cu această prăjitură, uneori o pregătesc cu stafide, alteori nu. Chiar am folosit caise din conservă și rezultatul a fost excepțional.
INGREDIENTE:
500 g de brânză de vaci
450 g de smântână
100 g de unt la temperatura camerei
8 ouă
7 linguri de făină
7 linguri de zahăr
1 plic de praf de copt
Coaja rasă de la o lămâie
Optional: stafide, fructe, nuci
Unt pentru tapetare
Dulceață de caise pentru servire
Zahăr pudră
MOD DE PREPARARE:
Încălzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim ingredientele în ordinea de mai sus, punem toate într-un vas și le amestecăm până obținem un aluat spumos.
Apoi, turnăm compoziția într-o tavă înaltă, tapetată cu unt (dar nu cu făină). Lovim tava de masa de câteva ori, pentru a distribui uniform compoziția și a elimina aerul din aluat.
De acolo, totul merge în cuptorul preîncălzit și se coace aproximativ 25 – 30 de minute. Deși prăjitura va crește considerabil în timpul coacerii, după scoaterea din cuptor se va lăsa.
Aceasta poate fi servita atât fierbinte, cât și rece!
Dacă vă rămâne timp, ați putea încerca și următoarea rețetă:
Placinta cu dovleac
Placinta cu dovleac este nu numai sănătoasă, dar și ideală pentru perioadele de post, conform realitatea.net.
În cazul acestei rețete, puteți folosi cu succes foi de plăcintă cumpărate din comerț, economisind astfel timp în procesul de preparare.
Ingrediente:
1 kg de dovleac pentru plăcintă
6-7 linguri de zahar
un pachet de foi pentru placinta
100 ml de ulei
50 ml apa
doua linguri de zahar pudra
scortisoara
Mod de preparare:
Dovleacul se spală și se curăță de coajă, apoi se taie în bucăți, care se rad pe razatoarea mare sau puteți folosi un robot de bucătarie, menționează voceatransilvaniei.ro.
Dovleacul ras se amesteca cu zahărul și scorțișoara și se împarte în două porții egale. Încingem cuptorul la 180 de grade. Apoi, folosim o tavă în care împrăștiem un strat de ulei sau putem folosi hârtie de copt.
Punem o foaie pe fundul tavii, o înmuăm cu ulei și o stropim cu apă. Repetăm aceleași lucruri și pentru urmatoarele foi, până la folosirea primei jumătăți a dovleacului ras.
Se întind restul foilor, urmând aceeași procedură. Ea este apoi acoperită cu restul de dovleac ras și cu ultimele foi. Ultima foaie, cea de sus, este unsă cu ulei și presarată cu zahăr pudră.
Tăiem plăcinta crudă în bucăți cu un cuțit bine ascuțit și ducem tava în cuptor, pe grătarul central. O lăsăm acolo timp de 35-40 de minute sau până se rumenește frumos.
Odată tăiată din cuptor, acoperim tava cu un prosop de bucătărie și o lăsăm să stea aproximativ 10 minute. Apoi, o stropim cu apă rece și o lăsăm acoperită până se răcește complet.