Descoperă “Aurul din Grădină”: Cultura și Beneficiile Hreanului
Cu un gust picant și inconfundabil, hreanul se mândrește nu doar cu utilizări culinare variate, dar și cu adevărate minuni terapeutice. El ne îmbie adesea la mesele festive, în forma clasică de sos de hrean sau crud la murături, dar în adâncul rădăcinii sale constă un adevărat elixir al sănătății.
Îmbogățește-ți grădina: Cultura hreanului
Rezistent la temperaturi extreme de până la -30 de grade Celsius și neînfricat de penurie luminoasă, hreanul își desfășoară radacinile adânc în pământ, fiind nevoile sale de gradinar atent destul de puține. Cu toate acestea, apreciază un sol lambou, plin de humus și minerale, și o udare moderată pentru a-i evita putrezirea rădăcinii.
Solul perfect pentru hrean poartă adânc în el un strat de gunoi de grajd mărunt și e realizat prin uniformizarea atentă a pământului, pentru a evita acumularea prea mare a apei. De asemenea, evită solurile cu o textură prea fină sau prea aspră, hreanul având nevoie de un echilibru pentru a-și dezvolta la capacitate maximă rădăcinile.
Înființarea culturii de hrean
Cultura de hrean poate fi precedată de cultura de roșii, mazăre sau fasole și se începe prin fertilizarea solului cu gunoi de grajd, la care se adaugă pregătirea butașilor din rădăcină și păstrarea acestora în nisip pe perioada iernii. În primăvară, în lunile martie – aprilie, butașii sunt gata să fie plantați, la distanțe între 30-60cm unul de altul.
Întreținerea hreanului: Pasi esențiali
Un hrean de calitate presupune lucrări de întreținere periodice, precum prășitul în perioada de vegetație sau copcirea ramificațiilor rădăcinilor în perioada verii.
Aurul din Grădină: Beneficiile hreanului
Cunoscut în popor drept “aurul din grădină”, hreanul a fost apreciat încă din Antichitate pentru proprietățile sale terapeutice. Ilustrii greci și romani recurgeau chiar la utilizarea frunzelor sale în tratarea durerilor, iar ceaiul realizat din flori de hrean este un aliat valoros în lupta cu gripa sau răceala.
Niciodată de neglijat, iuțeala sa specifică este utilă în aflarea bolilor respiratorii și a reumatismului. Lungimea rădăcinii de hrean ascunde o mină de vitamine, dar și glucozinolați și izotiocianați care pot căra cu ei mai departe, beneficii extraordniare pentru combaterea celulelor canceroase.
Magia din bucătărie: Retete cu hrean
Favorizat de vitamine și minerale, hreanul poate fi folosit nu doar ca ingrediente în diverse mâncăruri ci și în prepararea unor tratamente naturale. Fie că este vorba despre tinctură, sirop sau vin tonic, hreanul este în stare să împrospăteze în acealași timp gusto și starea de sănătate.
Pentru tratamentul tusei, gripelor sau guturaiului, o tinctură din hrean și alcool alb alimentar poate functiona ca un remediu rapid și eficient. Este suficient ca hreanul ras să fie lăsat la macerat în alcool timp de 8 zile și apoi utilizat în doze mici, de 3-4 ori pe zi.
Un sirop pe bază de hrean și miere este la rândul sau foarte eficient în tratarea afecțiunilor respiratorii. Cu carențe de fier sau probleme cu digestia, un vin tonic cu hrean și vin roșu natural poate fi un aliat de încredere.
Așadar, hreanul, deși cunoscut în primul rând pentru gustul său iute și specific, poartă în el un potențial valoroasă în ceea ce privește beneficiile pe care le oferă sănătății. Fie că îl cultivăm în propria grădină sau îl achiziționăm de la piață, “aurul din grădină” nu ar trebui să lipsească din nicio casă.