Ferestrele actuale din PVC, echipate cu sticlă triplu stratificată și insulație termică, sunt deosebit de eficiente, fiind capabile să mențină căldura în interior, să minimalizeze zgomotul din exterior și să reziste pe o perioadă lungă de timp.
În ciuda acestor calități, ca orice alte produse, ele au și dezavantaje. S-ar putea să fi observat că, la scurt timp după montarea lor, geamurile încep să se aburească datorită condensului prezent în înclădire. La prima vedere, ai putea fi tentat să consideri asta vina noilor geamuri, mai ales că fenomenul nu era prezent la vechile ferestre din lemn. Hai să analizăm împreună cauzele și soluțiile pentru acest inconvenient.
Condensul se formează, așa cum ne-am obișnuit din lecțiile de fizică, datorită diferențelor de temperatură dintre aerul cald din interiorului încăperii și aerul rece de afară. În acest proces, vapori de apă se condensează pe suprafața geamului, transformându-se în picături de apă.
Sursa acestor vapori de apă rezultă din diverse activități casnice: gătitul, spălatul vaselor sau al rufelor, chiar și simpla prezență umană poate contribui la creșterea umidității. Prin urmare, condensul apare când umiditatea este mare și temperatura scăzută. Într-o încăpere bine încălzită și cu umiditate redusă, condensul nu are cum să se formeze.
Luând ca exemplu baia, unde temperatura interioară este mai mare decât cea exterioară, aburii se depun pe suprafețele mai reci. În privința ferestrelor, ai putea crede că această problemă nu exista la cele de lemn, și ai dreptate. Însă ferestrele de lemn nu erau neapărat o soluție mai bună. De cele mai multe ori, acestea aveau microfisuri care permiteau circulația aerului uscat din exterior, scăzând umiditatea și prevenind formarea condensului.
Existența condensului pe geam nu reprezintă doar o problemă estetică, ci este un indicator al unui mediu nesănătos în casă, având în vedere umiditatea ridicată ce poate conduce la apariția mucegaiului și a altor tipuri de ciuperci. De asemenea, o ventilație insuficientă poate duce la acumularea de dioxid de carbon și la creșterea nivelului unor substanțe nocive, cauzând probleme de sănătate și slăbind sistemul imunitar.
Acum, știind cauzele și efectele condensului, iată cum îl putem preveni:
1.Verifică dacă sistemele de ventilație din casă sunt funcționale; filtrele ar putea fi înfundate sau ar putea fi nevoie de o grilă de aerisire mai eficientă. De asemenea, poți opta pentru instalarea unui hotă deasupra aragazului.
2.Asigură-te că nu sunt fisuri în exterior care permit circulația timpului și răcesc structura ferestrei.
3.Montează un radiator mai puternic sau o grilă de aerisire pe pervaz. Ai grijă să nu acoperi radiatorul cu perdelele.
4.Utilizează vopsea care să prevină umezeala pe pereți, și să îi termoizolezi, astfel încât să menții o temperatură stabilă iarna și vara și să eviți formarea condensului.
5.Evită să plasezi plante sau acvarii pe pervaz, acestea mărind umiditatea.