Plantarea și îngrijirea lămâiului
Ubicitatea lămâilor în bucătăriile noastre este evidentă, acestea fiind folosite fie drept condiment pentru salate sau pentru obtinerea unui suc plin de vitamine. De aceea, plantele de lămâi acasă sunt de mare interes. Însă, acest demers nu este deloc simplu. Lămâiul are nevoie de multă lumină și căldură, ceea ce înseamnă că trebuie plantat în ghiveci și păstrat în casă, deoarece nu ar supraviețui la temperaturi scăzute.
Cu toate că în mediul său natural lămâiul poate crește până la șase metri, are nevoie de o perioadă lungă pentru a produce fructe.
Majoritatea soiurilor de lămâiuri
Majoritatea experților sunt de părere că cel mai potrivit soi pentru plantarea în casă este soiul pitic, deoarece este mai ușor de întreținut și produce fructe destul de rapid. Printre acestea se numără soiul Meyer, un mic hibrid între lămâi și mandarina. Fructele acestui soi sunt puțin mai dulci și picante. Alte soiuri includ Ponderosa, un amestec între lămâie și alte citrice, sau chiar soiul pitic roz, ce produce fructe de culoare galben-verzuie cu suc de culoare roz.
Semințele de lămâi
E important de știut că lămâii plantați din semințe nu au șanse mari de a rodi, deoarece necesită altoire. În ceea ce privește plantarea acestora cu ajutorul butașilor, șansele de a rodi sunt acum mai mari, dar procesul este dificil și lung. Mai mult, aceștia sunt foarte vulnerabili la diverse boli, iar sucul lor nu este la fel de gustos. Cel mai bine ar fi să se cumpere lămâi de la pepiniere, care au trei ani și vor fructifica dacă sunt îngrijiți corespunzător. Plantele acestea nu vor crește mai mult de un metru în înălțime.
Ghiveciul lămâiului
Dimensiunea ghiveciului este extrem de importantă pentru creșterea corectă a lămâiului. Dacă este prea mare, există riscul de a uda prea mult planta. De asemenea, materialul ghiveciului nu este esențial, dar culoarea sa este. Lămâiul are nevoie de multă lumină, așa că se recomandă ghiveciul să fie de culoare deschisă și să aibă găuri pentru scurgerea apei.
Rădăcinile lămâiului
Rădăcinile lămâiului necesită mult oxigen, așa că este important să se permită scurgerea apei în exces. În momentul plantării, solul trebuie să fie umed, rădăcina acoperită bine cu pământ, lăsând câțiva centimetri în partea superioară a ghiveciului pentru udare.
Lumina și temperatura
Când vine vorba de factorii de mediu esențiali, lumina și temperatura nu trebuie deloc ignorați. Ghiveciul trebuie orientat către sud sau sud-vest, fiind expus constant la lumină. Temperatura ideală pentru sănătatea sa este de 18 grade Celsius. Este ideal ca această temperatură să fie constantă.
În plus, lămâiul nu tolerează căldura excesivă așa că nu trebuie plasat lângă o sursă de căldură, nici în dreptul unui aparat de aer condiționat. În timpul sezonului cald, ghideciul cu lămâi poate fi mutat în afara casei, dar trebuie realizat într-un ritm lent, pentru a permite plantei să se obișnuiască cu noul mediu.
Procesul de udare al lămâiului
Udarea este și ea un proces crucial. După plantare, lămâiul nu trebuie udat până când primii trei centimetri ai solului nu se usucă. În timpul verii, mai ales dacă ghiveciul a fost mutat în afara casei, este important să se asigure udarea zilnică a lămâiului. Asigurați-vă că apa iese prin găurile de scurgere ale ghiveciului, astfel veți ști că ați folosit cantitatea corectă de apă și că aceasta nu va rămâne la rădăcina plantei.