Grătărați sau prăjiți în tigaie, afumați sau uscați, cârnații sunt unele dintre delicatesele cu cel mai mare potențial de a fi preparate în propria bucătărie.
Ce tip de carne se utilizează pentru prepararea cârnaților de casă?
Așa cum menționam anterior, pentru prepararea cârnaților se poate utiliza orice tip de carne, fie ea de porc, vită sau oaie. Cu toate acestea, având în vedere că ne apropiem de sărbătorile de iarnă, astăzi vă vom prezenta o rețetă de cârnați de casă preparați din carne de porc.
Astfel, pentru obținerea unor cârnați delicioși și apetisanți veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Cârnați de casă – rețeta tradițională
Echilibru. Acesta este cuvântul-cheie pentru a obține cei mai reușiți cârnați de casă. Se face referire, desigur, la proporțiile dintre sare și condimente, carne și grăsime, condimente și verdeață. De exemplu, pasta pentru cârnați ar trebui să conțină 20-30% grăsime și restul, carne slabă, însă la carnea de vită, acest procent poate fi crescut până la 50%. Apoi, dacă preferați, puteți folosi și zeamă de oase pentru a da savoare pastei pentru cârnați. Iată mai jos una dintre rețetele tradiționale de cârnați de casă:
Ingrediente:
1,6 kg de carne de porc (pulpă fără oase);
400 g carne grasă sau grăsime (flăică de porc, slănină fără sorici);
150 g de usturoi pisat;
100 g de sare;
25 g de piper măcinat;
15 g de cimbru măcinat;
Mod de preparare:
Taie carnea și dă-o prin mașina de tocat. Amestecă condimentele și ierburile aromatice cu sarea. Pune compoziția peste carnea tocată și frământă cu mâna. Apoi umple cârnații.
Cârnații trebuie așezați pentru a se zvânta, deci trebuie să căutăm niște bețe lungi și ferme pe care să-i atârnăm. Este important de menționat că camera în care punem cârnații la uscat trebuie să fie răcoroasă și foarte bine aerisită.
Etapele preparării cârnaților de casă
Parfumul inconfundabil al cârnaților de casă care sfârâie pe grătar sau în tigaie îți ademenesc simțul olfactiv, iar gustul lor inimitabil îți face gura apă. Dar, pentru a te putea bucura de savoarea lor și a fi în același timp mândru că ai reușit să-i prepari cu propriile mâini, trebuie să cunoști etapele de preparare a cârnaților de casă, un proces care nu este deloc complicat, dar necesită atenție. Iată pașii pe care experții în arta culinară îi recomandă în acest sens: