Transformarea varzei mulate în ingredientul principal al sarmalelor perfecte
Să vorbim despre prepararea sarmalelor, un subiect la fel de românesc pe cât e varza murată. Da, varza murată – ingredientul principal al preparatului care a cucerit mesele festive de la noi. Dar cum alegi varza și cum o pregătești corect pentru a obține sarmale cu o textură fragedă și un gust desăvârșit? Hai să descoperim împreună.
1. Pregătirea frunzelor de varza: secretul fragezimii
Când vine vorba de alegerea verzei pentru sarmale, unul dintre pașii cruciali este desararea frunzelor. Pentru că în timp, cu cât verza stă mai mult la murat, cu atât absoarbe mai multă sare. De aceea, e bine să preț de un sfert de oră lași frunzele de varza într-un recipient cu apă caldă – eventual schimbând apa dacă e nevoie. Asta va îndepărta excesul de sare și va diminua și gustul acru al varzei.
2. Trucul cu congelatorul
Pentru o textură fără cusur, apelează la un truc cunoscut de toate bunnicile: congelarea. Iată cum se face: ai grijă să speli bine capătâna de varză, scoate primele două straturi de frunze – cu siguranță prea dure pentru preparatul nostru – și usucă capătâna cu un prosop curat. Învelită strâns în folie plastică, varza se duce la frigider pentru toată noaptea. A doua zi, poți s-o treci la compartimentul de jos, unde să stea încă 18 ore până se decongelează complet. Frunzele vor fi incredibil de receptibile și ușor de manevrat. Datorită acestui proces, sarmalele vor fi feeric de fragede.
3. Alte trucuri pentru sarmale perfecte
Atunci când alegi frunzele pentru sarmale, caută cele mai subțiri și fără nervuri mari, care pot face sarmalele să fie dure și greu de rulat. Frunzele tinere sunt cea mai bună alegere pentru a avea niște sarmale de poveste.
Mai poți desara varza, lăsând-o în apa rece cu o seară înainte de a o folosi. Acest truc este ideal dacă nu dispui de mult timp pentru pregătire.
În cazul în care varza este prea aspră, o soluție ar fi să fierbi frunzele în apă cu otet și zahăr înainte de a începe înfășurarea sarmalelor. Ba mai mult, dacă procesezi o cantitate mare de varză și frunzele încep să se usuce în timpul pregătirii, ține-le în apă caldă. Astfel, le vei menține umede și flexibile, evitând ca acestea să se rupă.
Secretul sarmalelor fragede este și amestecul de carne. Mănunchiul gusturilor e dat de combinația de carne de porc cu puțină carne de vită. Nu uita să adaugi orez și condimente esențiale precum cimbru, dafin și piper pentru a obține gustul autentic al sarmalelor.
La fel de crucial ca pregătirea varzei este și cum înfășori sarmalele. Să te asiguri că îndoi marginile frunzei înainte de a învălui umplutura, prevenind astfel ca acestea să se desprindă în timpul gătitului.
4. Fierberea sarmalelor
După ce îți faci stocul de sarmale, pune-le la fiert la aburi, într-o oală mare cu apă și oțet în care mai poți adăuga și o linguriță de zahar. Slow Cooking este ideal pentru elaborare gustului, deci lasă-le la foc mic.
5. Ingredientul secret al sarmalelor mai gustoase
Multe gospodine adaugă un ingredient secret în preparat: un pumn de afine sau un măr tăiat cubulețe. Acesta echilibrează perfect gustul acrișor al varzei cu dulceața sa subtilă. Desigur, e pe placul fiecăruia să experimenteze trucul sau nu.