Untura de porc, o componentă adesea utilizată în bucătărialor noastre strămoșe, este considerată mai sănătoasă decât uleiurile procesate, conform opiniilor din rândul specialiștilor în nutriție. Aceasta este o grăsime naturală, neprocesată chimic.
Metoda de obținere a unturii este una simplă, aceasta fiind produsă prin topirea țesutului adipos de porc. Deși rețeta poate fi ușor urmată, există anumite secrete pe care ar trebui să le cunoști pentru a obține o untură albă și lipsită de miros deranjant.
Îndrumări pentru prepararea unturii albe
Prima regulă pe care trebuie s-o respecte oricine și-a propus să prepare untură este să folosească exclusiv grăsimea de pe abdomenul porcului. Aceasta este cea mai pură și nu împovărează untura cu un miros neplăcut. De asemenea, este esențial să nu topim oasele în același vas cu untura.
Slănina de pe intestine se topește separat. Un alt aspect de care să ții cont este în îndepărtarea pielii de pe bucățile de slănină înainte de topire.
Înainte de a începe procesul de topire, slănina se ține câteva ore în apă rece, apă care trebuie schimbată frecvent până ce aceasta nu mai conține sânge. Slănina se pune la foc într-un vas curat, cu fund dublu.
Pe tot parcursul fierberii, este esențial să amestecăm periodic conținutul vasului. După topire, se strecoară printr-o sită sau un tifon curat pentru înlăturarea tuturor reziduurilor.
În anumite regiuni ale țării, bucățile de slănină se pun, la început, într-un litru de lapte pentru a obține untură albă. Cu toate acestea, multe gospodine aleg să nu folosească această metodă pentru a nu modifica gustul unturii.
Există de asemenea o altă variantă care presupune adăugarea unor bucăți de pâine și o cănuță de lapte amestecată cu o lingură de făină, după ce untura s-a topit. Făina previne arderea grăsimii. Ulterior, pâinea se îndepărtează cu ajutorul unei sită.
Cel mai popular truc pentru înlăturarea mirosului neplăcut este adăugarea unei bucăți de ceapă în untura topită.
Păstrarea unturii de porc
Pentru conservarea corespunzătoare a unturii, este crucial să o transvăsăm în recipiente deosebit curate unde va avea loc procesul de întărire. Dacă recipientele nu sunt dezinfectate corect, untura se poate rânzi în doar câteva zile.
Untura de porc: utilizări diverse
Untura de porc este o sursă prețioasă de vitamina D și de acizi grași necesari. Pe lângă utilizările gastronomice, untura de porc servește la diverse alte întrebuințări în gospodărie.
Spre exemplu, untura de porc este adesea folosită pentru lustruirea vaselor de fontă. Pentru a preveni ruginirea vaselor de fontă după spălare, tigăile și oalele se ung cu untură de porc.
Bogată și polivalentă, untura de porc se poate folosi și pentru confecționarea unei lumânări naturale. Ai nevoie doar de ceară de albine și uleiuri sau esenţe parfumate, dar și de un fitil din bumbac natural.
Untura rece calmează arsurile – aplică puțină untură pe zona afectată. De asemenea, dacă te confrunți cu dureri de picioare, poți folosi untura de porc caldă pentru masaj înainte de a face o baie relaxantă cu sare.
Pentru a-ți proteja încălțămintea, amestecă untura cu ceară de albine. Această soluție, aplicată pe cizme sau bocanci, îi va proteja în sezonul rece, mărindu-ți astfel durata de utilizare a încălțămintei.
Pielea mâinilor tinde să se usuce rapid în sezonul rece. Dacă nu ai la îndemână o cremă de mâini, poți încerca să îți hidratezi mâinile cu untură și să aștepți jumătate de oră înainte să le cureți. Untura va hidrata pielea mâinilor în cel mai natural mod posibil.